Thursday, April 23, 2009

ohhh...

terasa amat penat...
tapi tak boleh tido..

terasa amat lemah..
tapi tak boleh makan..


boleh bagi saya pil tidur?
saya terbang dari semua ini..

Wednesday, April 22, 2009

kesakitan sendiri

sorie lah..aku dah lama sangat tak update blog nie..
dulu tiap hari ada entry..sekarang seminggu sekali pun tak boleh..
ade prob sket..maybe blog disko retro pun aku tak leh update..tapi x per kot..
sebab aku tgk dlm disko retro tu makin banyak jer blogger..dah macam party..

sebenarnya aku kini dalam kesusahan sikikt..
berada dalam keadaan amat tak sehat..
ingat tak dulu aku penah cite pasal batuk tu..
haa... dah mkin berudia beliau dan makin kuat beliau kini...

aku dah sekarang batuk darah..kalau dulu cuma waktu pagi jer.tapi sekarang boleh kata sepanjang hari boleh jumpa tompokan darah tu..
selain tu sang batuk tak kesorangan..beliau tak nak kesunyian.soooo dia bawak jugak penyakit semacaam asma..adoiii sesak nafas sepanjang masa...
amat tersiksa bai..
tiap kali tarik nafas cuma dapat udara suku jer..
jalan 3 langkah jer musti aku dah tak boleh bercakap..sebab tengah bz tarik nafas macam orang gila..
dan naseb aku amat la bertambah baek sebab rumah nie pun tingkat 3..
soo nak meletop jugak la dada aku tiap kali naek turun rumah...

wahai  sang  batuk
aku bukan tak sayang ko..
sayang sangat sebab  tu aku amek berat pasal ko..dah masuk botol ke 7 aku telan ubat untuk ko..
aku sayang ko sangat sebab bagi dada aku rasa nak meletop..
aku sayang ko sangat sebab goncang badan aku sampai sentiasa saket kepala..


wahai sang lelah...
aku amat sayangkan ko sebab tu tiap malam aku teman ko sampai subuh...
tercungap2 sebelum terlelap sejam dua saja..
aku sayang ko sangat sebab bagi aku rehat yang amat mencukupi untuk final exam aku tadi..
sampai kn aku lakukan kesilapan formula yang amat bodo utk setiap soalan final tadi..
aku sayang ko sangat sebab mbuat aku berjalan amat perlahan hinggakan si dia terpaksa berpatah balek untukku ketika berjalan beriringan..
aku sayang ko sangat sebab buat dada aku rasa tak kesunyian dari ombak..


tiap malam bagiku satu seksaan..
menunggu subuh hari..


"jumpa lah doctor!"
-dah lebih 4 kali...

"banyak2 rehat tau"
-tiap hari cuma dpt tido 1-2 jam..cukupkan??

"jangan lupa makan ubat!"
-dkt klinik sendiri "saya sebenarnya dah tak tau nk bagi u ubat apa dah..ubat yg lepas tu dah cukup kuat tp still nothing"kata si baju putih lengan panjang..




aku dah tak tahan..
aku dah nk give up..
stiap saat lemas tanpa air..
setiap saat digoncang tanpa gempa bumi..

namun aku akan tetap tersenyum untuk orang disekililing ku..
menelan semua duka sendiri..
asalkan terukir senyum tawa mereka..

maafkan aku kiranya aku tak berbicara..
maafkan aku jika aku tidak menyahut..
kerana aku disini sedang lemas sendiri..



yang akan terus tersenyum,
¬tazo¬

Wednesday, April 15, 2009

guling2 kapas

rabu
15 april 08, 6.38p.m.

sedar tak sedar dah setengah bulan april dah kita harungi..tak kesah la sama ada kita harungi secara bersorangan or berteman..tapi apa yang penting..15 hari yang lalu membawa makna dan pengajaran buat kita dan orang disekeliling..

hari ini tak banyak yang aku buat...
hanya di depan tv dan tido sahaja..
aku maseh rasa amat kurang sehat..ape saja yg suap pasti bersisa setengah lalu dibuang..
semuanya rasa pahit dimana2..bahkan gula pun ada kepahitannya tersendiri..

cakap tentang pahit..
aku nak kenangn kenangan2 pahit yang maseh aku ingat dalam hidup aku..


dulu aku pernah terjun dari sebuah kereta yang sedang meluncur laju..di atas jalan tar...
berguling2 macam dalam aksi filem the fast and furious tuuu...

haha..bila teringat balek kenangan nie aku mmg boleh terasa lagi macam mana rasanya berguling2 ala hindustan di atas jalan tar..ternyata tak seindah cinta yang digambarkan dlm filem tu..aku mmg dari dulu lagi berpegang kepada prinsip tekad klau nak buat sesuatu tanpa mengira akibatnya. waktu tu,mak yang tengah bawak kereta,laju katanya..tangan aku terasa macam best jer kalau buka pintu waktu kereta tengah berjalan..soo aku pun buka la untuk tengok jalan dkt bwah tu..bila jer aku buka tiba2 selipar kesayang aku pun terjun ke bawah,aku mmg syg seliper tu..soo tbe2 jer aku terasa sebak.aku suruh abg aku dkt sebelah untuk terjun amek..dia tak nak,sooo dengan nekad untuk tunjuk aku lebih berani,aku pun terjun.dushhh!!
aku jatuh dkt tar,saket jgn cter la,berguling2 aku sampai terhenti sendiri..
tak lama lepas tu aku tersedar yang aku buat benda bodo sebab seliper kesayangan aku tu pun tak nampak batang hidung dia..beberapa saat lepas tu aku boleh nampak mak patah balek..berlari keluar kereta dengan ccemas amek aku dari tengah jalan..aku pun tak pasti sama ada ade orang tak dkt blakang aku..haha..hilang ingatan kejap..

tapi bila ingat2 balek..aku amat bernaseb baek sebab semasa berguling tu aku boleh nampak sikit lagi jer kepala aku nak di gilis oleh tayar belakang kereta toyota biru itu...

haha...

kenangan yang tak boleh aku lupa

tapi aku berbangga..
"kau pernah terjun dari kereta yang bergerak laju???"
"aku pernah!"

~tazo~

Tuesday, April 14, 2009

kembali

dah 2 minggu lebih aku tak update blog nie..
dah masuk stdy week pun..
dah macam tak terurus aku tgk diri sendiri,
kurang sehat sikit..
kurang lasak sikit dah..
bangun tido amat kurang menyengarkn..arghh rasa macam tak nak bangun dah..
terjaga 3-4 kali setiap malam..haaaihh amat menyakitkan badan..

tapi tak per lah..mls la aku nk layan sangat semua tu..haha
dah lama aku tak balek kl..hari tu mak ngan abah yang datang snie..mak tanye knape kurus sgt nie?
hehehe aku hanya tersenyum..

macam2 yang jadi selama 2 minggu nie..mcm2 yang aku dan kteorg tempuhi..haha benda bodoh..tapi tak per,aku tak pernah menyesal buat ape2 benda bodoh dlm hidup aku,sebab dengan benda bodoh tu lah aku boleh jadi pandai sikit kn kn??

hurmm dah mula stdy week nie..kelas pun dah tak der..soo aku cuma terbaring jer dekat rumah,hanya tunggu ajakan keluar si dia..
kalau nk study entahhhh laaa..

aku lebih habiskn masa depan laptop jer...online fesbuk,fenstar, dan walaupun aku tak menulis aku tetap x lepas baca blog kawan2 aku setiap hari...
wahh mcm2 cerita..sory la aku x coment..tp blog korang mmg best..boleh buat aku tersenyum sorang2...boleh bg inspirasi, boleh cerahkn apa yg gelap..

aku suka baca blog elmi,lubby,alip,moja,mary,amy,jeju dan bla bla bla..
korang sangat kool!!

haha...aku harap mula minggu nie aku dah tak macam nie dah..
aku dah nk stdy balek..
aku harap aku makin sehat skit..
aku harap aku akan mula bermimpi indah kembali..

sebab aku punyai rakan2 yang hebat..


~tazo~

Thursday, April 2, 2009

sesuatu yang tak pasti

jam berganti jam..
hari berganti hari..
usia berganti tua...

setiap hari kita lalui rutin harian yang semacam berulang-ulang setiap hari..tapi kadang-kadang,walaupun kita dah selalu lakukan sesuatu perkara yg sama,kalau ade sedikit perubahan kita akan terasa satu perasaan yg luar biasa..perasaan tidak pasti..sangsi terhadap diri sendiri..
tidak yakin dengan sesuatu...

contohnya bila

-buat side parking,..tak pasti kedudukan tayar dengan bahu jalan..dah dekat ker??or maseh jauh?
-sedang masak..."aku dah masuk kn garam ker belum ehh??"
-dalam test..."ermm jawapan aku nie betul ker eh??..ermm tgk org sebelah lah!"


macam2 lagi keadaan tidak pasti dalam hidup kita..
bila berlaku nya keadaan ini..kita akan tetapkan sesuatu jawapan..dan apa langkah kita seterusnya??hanya satu ia itu mengharap yang keputusan kita buat tu tepat..

aku ade kawan yang dah lama x ketemu..
dia sorang yang amat yakin..walau dalam ape keadaan pun..betul ker..atau salah..
dia akan tetapkan satu keputusan dan tggu hasilnya..
dan kadang2 keputusan yang dia buat itu ternyata salah atau kurang tepat..
tetapi! dia buat keputusan tersebut dengan amat yakin sampaikan orang yang tahu disekeliling yang betul pun boleh tergugat terhadap keputusan mereka sendiri...
itu yang buat aku kagum...
aku ingat lagi kata2 beliau.."kita kena yakin,kalau yakin..kalau buat salah pun org tak sedar"


hidup ini hanya semata2 mengenai pilihan..
pilih utk gembira
pilih utk sedih..
pilih utk jadi ahli kabinet.. atau
pilih utk jadi ahli penjara...

semua yang kita buat hari2 adalah mengenai pilihan..yang di ikuti oleh harapan..
jadi pilih lah pilihanmu dengan keyakinan dan berani..dan selalunya apa yang diharap itu akan menyusul..
dan satu ketika nanti..
pabila kamo duduk berayun di kerusi malas,kenangan2 ini akan mengukir senyummu disaat matamu memerhati gelagat generasi sendiri berlari2 keriangan...




yang berharap..
~tazo~