Wednesday, May 20, 2009

impian

tiap orang punyai impian..
aku juga punyai impian..
impian yang aku ingin lakukan hanya untuk diri aku..aku sudah penat memuaskan hati insan laen..
mungkin impian ini merepek..dan mungkin impian ini mengarut..tapi itulah impian hatiku..perkara yang mampu membuat aku tersenyum puas sendirian..

1-aku mahu jadi seorang yang boros,
aku mahu beli apa saja yang aku inginkan tanpa berfikir2 lagi seperti sebelum ini,aku mahu nikmati apa itu kemanisan kebendaan..

2-aku mahu bercinta.
aku mahukan sesorang untuk berkongsi..seseorang yang memahami dan caring serta sedikit manja..seseorang yang sentiasa berada disampingku.dan aku akan berjanji..kaseh dan cintaku hanya lah milikmu selamanya.usah gusar syg!..cepat lah kemari..sudah lama kau ku tunggu


3-aku mahu bungee jumping!
haha...dari dulu lahi aku amat idamkn mahu terjun dari tempat tinggi..tinggalkan semua kenangan,tinggalkan semua keresahan dibelakang..bebaskan diri...hehe klau boleh impian aku nk terjun bungee jumping dekat new zealand!...wahhhhh \(@_@)/
4-aku mahu pandu laju!
aku mahu miliki sebuah kereta yang akan aku sayangi lebih dari diri aku sendiri..akan aku operate organ dalamannye supaya menjadi yang terbaik dan terungul.kemudian,aku dan dia akan terbang selaju mungkin merodok dan memusnahkan tembok ego para pemilik kereta mewah standard yg selama ini telah memakan makian aku.

5-"risk taker!"
aku tak mahu lagi duduk dan menunggu peluang datang bergolek kehadapanku..sbb masa lepas mengajarku supaya terus perjuangkan segala usaha tanpa berfikir dua kali..aku tak mahu lagi menyesal di kemudian hari tentang sifat ragu2.tiada apa yg harus dimalukan lagi.tiada apa yg harus ditakutkan lagi..aku mahu jadi seorang "risk taker!"



6-sayangi mereka lebih!.
aku mahu sayangi mereka sepenuh hatiku..mereka yang menyayangi aku tanpa mengira keadaan.mereka yang sentiasa disampingku..akan ku balas segala jasa kamo kiranya terdaya..percayalah..aku amat menyayangi kamo semua!


kecik2 dah bercinta!




semua ini hanyalah sebilangan dari apa yang pernah aku impikan selama ini..aku harap aku dapat kecapi semua ini kerana dah lama kau mengidam untuk lakukan semua nie...cuma masa dan komitmen jer yang menghalang...

-yeahh aku harap aku dapat lakukan semua nie sebelum aku menutup mata.doakan yer!

Sunday, May 17, 2009

kecitaan

sejak beberapa hari nie aku tgk mcm2 yang terjadi disekeliling aku...
mungkin aku mula sedar semua nie sbb aku asek terperuk dalam rumah nie jer kot..
soo aku mula la tersedar tentang perkara2 kecil yang berlaku dalam hidup ku nie...

bila duduk dihambat kebosanan mula aku jadi mat jenin...berangan tak sudah..
berangan yang indah seimpian..berangan perkara yang agak mustahil..semua aku dah buat..

tapi bila aku ingat2 balek..dulu semua dalam hidup aku nie bermula dengan agan-agan saja..kini boleh cakap ade yang dah jadi kenyataan..jadi angan tu penting oke...

tiba2 aku teringat..sejak dari kecil,aku ade beberapa cita2...semua nie tercipta bila hari pertama cekgu tanya dkt tadika.."dah besar nanti nak jadi apa?"
soo mula la aku mencari cita2 yang sesuai pada masa tu...yela pada masa tu,budak2 kecik kan..soo cita2 yang popular mst la-polis,doctor,bomba,dan laen yg seangkatan dgn nya...

waktu aku tadika sampai darjah 3 aku mmg nk jadi polis...nk tangkap orang jahat kata hatiku..
padaku waktu tu polis amat macho..berjalan dlm uniform lengkap dgn SMG sangkut dkt pinggang...wahhh gila macho..

tapi bila darjah 3 aku dah tak nak jadi polis..sbb waktu tu aku dah kenal dunia lasak..waktu tu aku nk jadi sorang komando pulak...haaaa lg best..dapat cat hitam muka..terjun dari helikopter...masuk air betul...sooo aku dgn kawan aku si aizat(entah hilang mana tah skang) pun berpakat nk jadi sorg komando bila besar nanti...


namun cita2 lasak ku tak kesampaian..sampai ke darjah 5 jer...sbb waktu tu aku dah paham sikit pasal dunia..soo aku nk jadi seorng engineer pulak..sebab ape??
sebab aku dgr jadi sorg jurutera nie masyuk!...byk duet..aku nk pkai keta laju2...rumah atas bukit dan mcm2 lagi..aku nk jadi engineer tapi malas nk belajar... upsr pun dpt 1 A jer...

masa berlalu
pantai berubah....

tup tup aku dah tak nk jadi sorng engineer pulak..
sebab aku rasa tak macho..
bagi aku pada masa tu..pekerjaan yang macho jadi sorng peguam...
sebab ape??sbb kuasa polis pun tak boleh lawan peguam...lagi2? sbb peguam berkuasa dan bermaen2 dgn undang dan fakta...dan bagiku..bila peguam berhujah dlm court tu amat lah bergaya dan macho..

masa berlalu lagi..
pantai pasir sudah ditambak batu...

aku dah habis spm..
aku dah dapat result...tak la bagus sgt dan tak la teruk...
aku pun apply upu..dan dalam kepala aku masa nie ade 3 jer pilihan...

1-engineering...sebab aku dari sekolah teknik..dah dlm flow..
2-law.... cita2 aku dari sekolah menengah..sampai kehari nie aku amat minat law..
3-seni lukisan binaan...aku suka lukisan teknikal..


soo aku pun apply la ikut turutan tu..
dalam hati aku nk sgt dpt law...sebab aku nyer result pun dah ok utk amek law..sejarah,bm,english aku dpt A1..
tapi bila kuar surat tawaran..aku dapat engineering...mechanical..
soo aku ikot jer flow tu...
sampai sekarang aku maseh dlm bidang mechanical engineering...
dah nk abes diploma pun..tinggal lg satu sem(patotnye dah abes dah!)

tapi dalam hati aku..aku tetap minat utk amek bidang undang2...nk jadi sorg peguam...
haha..tapi tak kesampaian..lagi2 dgn keadaan aku sekarang...

bagi bidang mechanical pulak..aku rasa nie bidang yg best bg org yg betul2 minat..sbb mmg mencabar!..

tapi dalam dunia nie..dalam banyak2 kerja..kerja yang paling aku sanjung dan hormat cuma 3..
1-cekgu-mendidik anak bangsa n pahala x putus wlau dah mati..(sbb bg ajaran yg berguna)
2-doctor,nurse- mengubati n membantu org dlm kesusahan
3-pekerja am(tukang sapu)-sanggup lakukan kerja kotor org laen utk gaji yg kecil

*amat respek mereka2 ini*

tapi bila kecoh2 hari nie hari guru...tbe2 terdetik pulak dalam hati aku..."ermm mcm best jer jd cekgu,jadi raja dlm kelas"
silap2..abes diploma aku masuk maktab plak..
entah laaa...bia masa yang menentukan.....




~tazo~

-terasa pelik...kenapa aku membebel pasal cita2 pulak nie...haihhh lyn jela

Wednesday, May 13, 2009

hidup!

tadi aku baru jer abes tgk satu movie dkt tv....
sejak kebelakangan nie aku macam dah tak berminat utk duduk menghabiskan 2 jam utk tgk movie..entah kenapa..kalau dalam panggung pun aku boleh rasa utk bangun dan berlalu pergi..
movie tadi mengajar aku "hidup utk saat ini..bkn utk esk"..

katanya...pengalaman hidup datang dan pergi..tapi ape yang penting,apa yang kekal hanyalah kenangan tentang sesuatu yg akan memberi kita kehidupan yang lebih baek di masa hadapan...

aku dah lama tau tentang prinsip nie..tapi kadang2 kita lupa..kadang2 kita leka mengejar apa yg kita impikan...sampaikan kita terlupa dengan sesuatu yg ada di depan mata kita sendiri...

kadang2 apa yang kita impikan selama ini tidak lah seindah yg diimpikan...
kadang2 apa yang benar2 kita mahu kn bukan lah sesuatu yg benar2 kita perlukan..

dan
kadang2 bila kita dah benar2 pasti itu yang kita mahukan dalam hidup...
sesuatu itu sudah menjadi sesuatu tidak mungkin kita kecapi lagi....

dunia ini pentas kehidupan...
tmpat pelbagai ragam..
gelak tawa...
sedu ngis..
debar takut..
senyum gembira..

pilihlah haluan mu...tetapkan lah hati mu...genggam lah pendirianmu...teruskanlah berjalan..

nescaya..semua akan terhidang untukmu...





~tazo~
-mula benci dgn ubat!

Saturday, May 9, 2009

dimana..

entah kenapa..
entah bagaimana..

tiba2 aku terasa yang aku nie dah lama sangat tak tengok cter romantik...
dah lama aku tak tengok cter cinta romantik yang membuat hatiku berkata "ohhh bestnye"

kenapa yer??

adakah hati aku makin keras...
akibat semua yang aku hadapi...

dulu...
aku baca novel cinta ok
dulu
aku suka filem romantik
dulu
aku suka berangan sebelum tido...(haha)


tapi dah hilang...
walau pernah aku cuba..
mana mahu ku cari kembali??
adakah disini perlunya si dia??

ahhh tiada si dia dalam hidup aku
hanya mereka..mereka yang bergelar teman "baik"
maseh boleh kah aku berharap...

mungkin tidak...


kerana
aku hanya "teman baik" bagi semua..


ohh yaaaa..


~tazo~


-aku juga mahu rasa dicintai dan mencintai kerana aku kian suntuk..

si comel hitam irene...

sabtu 9 hb may 05
1.07 am..

aku baru jer stop maen game resident evil 5 tadi...tu pun sbb mati kne bunuh..game lagi keja aku kn..
haha..nie jer yang buat skang..

aku rasa macam nk masuk tido awal jer hari nie...tapi seblum tu igt nk merepek dulu lah dalam nie..
dah 5 hari aku guna laptop adek aku untuk online..haha..padan muka dia..sape suruh tak guna..cuma guna untuk tgk cter korea online jer..
terasa rindu dengan laptop aku yg aku tggal dekat penang..dah terdampar jer dalam bilik aku tu...entah ape cternyer..aku pun rasa macam mmg aku dah tak balek penang dalam masa terdekat nie..
sooo aku harap capik dapat tlg antar kan kt aku di kl nie bler dia balek sini..
makaseh yer capik...

banyak barang yang aku tinggal dkt penang tu..tak sampai hati pulak nk susahkn kawan2 tlg amek...tak per lah..nanti klau aku dah sehat sikit aku sampai la sana sendiri...

bler pkir2 balek..dah lama aku tak bawak keta..terasa rindu pulak nak drive...
huh..drive..salah satu benda yang aku paling suka dalam dunia nie..
aku suka sgt bler drive sorg2..aku akan tutup radio..dan dengar bunyi engine tersayang senandung mengikut rentak hati..aku amat rindukan keta ku..my baby irene...si comel kaler hitam ..kesian dia dah dekat 3 mggu tak der org usap..sampai kn bateri smalam abah terpaksa tukar..dah batuk2 dia masa nak start...

itulah..dekat rumah nie..mmg klau dah masuk park dalam jer..mmg alamatnyer terdampar la.dah tak boleh kuar..dah kne bloking2 dengan keta2 laen...ksian baby irene..soryyy..nti klau dah sehat sikit kita gi jalan2 ehh..janji!...


-rndukan kelembutan respon irene...

Thursday, May 7, 2009

aku dia dan mereka...

hari nie tak banyak yang aku buat...
cuma bangun tido selepas diganggu 3 ekor kucin..(ehemmmm mimpi best smalam dem jer)
maen game seharian..
maen game lagi...tembak x kena...geram betul aku..mybe sbb joystick tu pelik kot..
dan duduk depan tv jer...

bosan kan hidup aku??
patutnye sekarang nie ..saat nie aku mst tgh struggle gle2 untuk amek final exam esk dgn elmi..
tapi aku jap jap...tgk aku sekarang..haha boleh pulak aku dkt kl nie..maen game jer..
kesian si elmi tu....dulu kteorg buat pakatan untuk maen2 dalam kelas,tp akan struggle gler2 utk paper esk..sebab gap exam dia jauh...tapi last2 dia sorg jer yg struggle sorg2 utk esk pagi (mcm tgh stdy ker die skang nih??haha)...entah laa....tapi apa2 pun..aku merindui semua aktiviti aku dekat penang sana....
bebas...
gelak...
tawa dulu...
dota dulu...
fb dulu...
lepas tu baru tensi guling2...
gila2 tengah malam nyanyi lagu orang gila...

haha tu la demam final exam budak mechi...setiap sem macam tu..
aku rindu semua tu..
kenapa???
sebab aku terpaksa skip 2 final paper aku sem nie...
bler pkir2 balek aku dah sia2 kn 4 bulan dkt sana ulang2 gi kelas..tapi last2 tak amek final..
terdampar dalam wad...

ape2 pun aku ucapkan selamat lepas tennsi kepada semua member2 aku semua...kebanyakan dari dorang sume dah abes pun final..siap dah abes pun diploma..lepas nie ke negri shah alam eh korng ek..bagus laa..selamat berjaya aku ucapkan...

aku pulak..
entah lah...aku pun tak buat keputusan lagi tentang stdy aku nie...
macam2 dah yang aku pkir..tapi tak per lah..aku tau nti aku sendiri akan buat ape yang patut...

aku dah buat keputusan untuk tak sorok lagi keadaan sebenar diri aku..
aku pkir buat ape aku sorok2 klau benda tu pun tak mengganggu aku sgt pun..
sooo aku juz ikot flow jela...
juz keep thinking positive and smiling...
cuma kesian dgn org yang sygkan aku jer...
risau jer aku tgk...lagi2 mak..kadang2 aku tgk mata mak berair jer dkt hospital tu setiap kali aku balek dari ape2 medical test...dah laaa...jgn sedih..aku ok!

"jangan risau ok..aku tak ape2...aku tak sedih pun dgn ape yg terjadi..aku tau ade hikmahnye tersendiri"

haha...
kadang2 aku tergelak sendiri bler pkir2 balek semua nie...mcam drama betul hidop nie kn..


tadi aku bagitau si dia tentang aku...
bukan si dia yg sebelum nie...tapi si dia yg betul dari dulu aku suka...
aku dah bgtau semua dekat dia...n dia mmg baek..tak putus2 bg sokongan n senyum dlm tiap kata2 dia...
betul kata orang..menchentai tak semestinyer memiliki...
amat2 bertuah la spe yg dapat dia nanti..aku doakan yg terbaek...
untuk si dia dan semua teman2 hidup aku..


korang mmg rock!!!
mewarnai hidup aku...

seikhlas terima kaseh...
dari hati aku..

~tazo~




-amat gembira dan bersyukur mempunyai teman dan keluarga yg amat myayangi diri ini..sedangkan akuhanyalahaku..

terima kaseh...

terima kaseh kpd semua yg mendoakan kesehatan aku...
terima kaseh kpd yg buat solat hajat...
terima kaseh kepada yg bagi kata2 semangat...



kaseh dan penghargaaan tak terhingga!!!
hanya ALLAH S.W.T. yg dpt membalasnya....




-tazo-

manusia pelik....

hye semua..
nama saya tazo..
ingt saya lagi tak??
hahaha

dah lama gila tak tulis dekat sini..
dah lama gila tak buka internet...
sebenarnya banyak gler yang aku nk ceritakan dkt sini...
byk gler nk aku repek kn dkt snie..

ok..
first thing...
ape yang aku nk ckp..hidup nie tak selalu nyer indah dan gembira..
sebab tu lah kita kena buat sesuatu dlam hidup nie utk kekal gembira..bukan tggu atau biar org yang buatkan utk kita..
pengalaman jatuh saket amat2 la membuat aku berfikir panjang..
yeahhh dan penyakit aku mmg serius...amat serius...biaalah orng yg terdekat jer yg tau..
selama berada di hospital nie aku tak pernah pikir negetive..cuba utk pkir positive jer...entah kenapa aku mcm tenang jer dgn apa yg jadi dgn diri nie...aku rasa macam malas nk tanya soalan "kenapa aku??" "kenapa bukan orang laen??"
sebab bagi aku..soalan tu cuma utk org yg tak matang jer..yela kn....klau bukan ko..kalau nk orng laen jer,soooo nanti siapa yg betul2 yg berhak utk trema semua nie??
hahaha tahhh ape tah yang aku merepek nie...

kadang2 aku pkir aku nie tak normal ker huh??
kenpa aku tak rasa down sgt ehh...
sedangkan aku terbaca pamplet dkt hospital tulis "tahukah anda?95% penghidap menemui ajal 5 tahun selepas mengetahui?"

hahaha....
pelik kn...
aku boleh cool jer...


-aku seorang manusia pelik...ker aku dah tak berperasaan??

nombor nombor dan nombor

hari nie jom kita maen2 dgn nombor nak??
dah lama aku tak merepek dlam blog nie...

7/05-hari nie hari jadi abah..aku rasa la..ermm hepi birthday aabahhh...adek sygkan abah walaupun tak penah ckp depan2..semoga panjang umur tau!..love you

7/05/09-hari petama aku dapat balek ke rumah yg tersyg balek..selepas 12 hari dlam ampang putri..adoi memang bosan gila lah dalam tu..ase macam dalam penjara jer..tapi satu jer yg best..nurse2 dkt situ mmg terbaek lah..amat2 juta2 terima kaseh aku ucapkan kn dkt sume akak2 nurse yg baek sgt dlm tu..siang malam jaga aku tnpa penat...tak lupa juga sume awek2 nurse2 student kpj!! "tak per2..sy buat utk awk!".."hyeee sy nk mandikn awak leh?" "awk nk sy suapkan??" ....haha..mmg comel2 dan baek..thankssssss sgt!
sumpah rndu!

24- jam berada dalam intensive care unit..wohooo dari tak pernah masuk hospital,tp bler msok icu 3-4 org nurse jga aku 24 jam...

12 hari- 12 hari dalam seksaan..setiap hari dlam kesakitan,setiap hari dalam kesunyian,setiap saat dalam impian "kalaulah"


rm33000- hasil keluaran ringgit malaysia untuk 12 hari tu..

rm500- purata harga kos ubat yang amat aku benci ditelan setiap hari selama 12 hari tsebut

12- kesan cucukan jarum yang ketara dkt tgn kanan dan kiri..tp sbnarny ada byk lagi kesan yang dah hilang..

360-elmi yg suruh tambah...console yg amat janggal utk aku maen lg...demmm

8/05-aniversary abah mak...selamat hari ulang tahun..terima kaseh sbb kawen..klau tak x der aku!

25 hari-mc yg dibagi oleh pihak hospital..

10 hari- rehat di rumah sebelum berpindah ke hospital laen..

10 hari-dijangka tempoh utk pulih dari operation akan datang..

6 bulan-dijangka tempoh rawatan dari masa kesemasa.
-pengajaran dari semua ini...jagalah kesihatan anda..jgn saket..