Sunday, May 17, 2009

kecitaan

sejak beberapa hari nie aku tgk mcm2 yang terjadi disekeliling aku...
mungkin aku mula sedar semua nie sbb aku asek terperuk dalam rumah nie jer kot..
soo aku mula la tersedar tentang perkara2 kecil yang berlaku dalam hidup ku nie...

bila duduk dihambat kebosanan mula aku jadi mat jenin...berangan tak sudah..
berangan yang indah seimpian..berangan perkara yang agak mustahil..semua aku dah buat..

tapi bila aku ingat2 balek..dulu semua dalam hidup aku nie bermula dengan agan-agan saja..kini boleh cakap ade yang dah jadi kenyataan..jadi angan tu penting oke...

tiba2 aku teringat..sejak dari kecil,aku ade beberapa cita2...semua nie tercipta bila hari pertama cekgu tanya dkt tadika.."dah besar nanti nak jadi apa?"
soo mula la aku mencari cita2 yang sesuai pada masa tu...yela pada masa tu,budak2 kecik kan..soo cita2 yang popular mst la-polis,doctor,bomba,dan laen yg seangkatan dgn nya...

waktu aku tadika sampai darjah 3 aku mmg nk jadi polis...nk tangkap orang jahat kata hatiku..
padaku waktu tu polis amat macho..berjalan dlm uniform lengkap dgn SMG sangkut dkt pinggang...wahhh gila macho..

tapi bila darjah 3 aku dah tak nak jadi polis..sbb waktu tu aku dah kenal dunia lasak..waktu tu aku nk jadi sorang komando pulak...haaaa lg best..dapat cat hitam muka..terjun dari helikopter...masuk air betul...sooo aku dgn kawan aku si aizat(entah hilang mana tah skang) pun berpakat nk jadi sorg komando bila besar nanti...


namun cita2 lasak ku tak kesampaian..sampai ke darjah 5 jer...sbb waktu tu aku dah paham sikit pasal dunia..soo aku nk jadi seorng engineer pulak..sebab ape??
sebab aku dgr jadi sorg jurutera nie masyuk!...byk duet..aku nk pkai keta laju2...rumah atas bukit dan mcm2 lagi..aku nk jadi engineer tapi malas nk belajar... upsr pun dpt 1 A jer...

masa berlalu
pantai berubah....

tup tup aku dah tak nk jadi sorng engineer pulak..
sebab aku rasa tak macho..
bagi aku pada masa tu..pekerjaan yang macho jadi sorng peguam...
sebab ape??sbb kuasa polis pun tak boleh lawan peguam...lagi2? sbb peguam berkuasa dan bermaen2 dgn undang dan fakta...dan bagiku..bila peguam berhujah dlm court tu amat lah bergaya dan macho..

masa berlalu lagi..
pantai pasir sudah ditambak batu...

aku dah habis spm..
aku dah dapat result...tak la bagus sgt dan tak la teruk...
aku pun apply upu..dan dalam kepala aku masa nie ade 3 jer pilihan...

1-engineering...sebab aku dari sekolah teknik..dah dlm flow..
2-law.... cita2 aku dari sekolah menengah..sampai kehari nie aku amat minat law..
3-seni lukisan binaan...aku suka lukisan teknikal..


soo aku pun apply la ikut turutan tu..
dalam hati aku nk sgt dpt law...sebab aku nyer result pun dah ok utk amek law..sejarah,bm,english aku dpt A1..
tapi bila kuar surat tawaran..aku dapat engineering...mechanical..
soo aku ikot jer flow tu...
sampai sekarang aku maseh dlm bidang mechanical engineering...
dah nk abes diploma pun..tinggal lg satu sem(patotnye dah abes dah!)

tapi dalam hati aku..aku tetap minat utk amek bidang undang2...nk jadi sorg peguam...
haha..tapi tak kesampaian..lagi2 dgn keadaan aku sekarang...

bagi bidang mechanical pulak..aku rasa nie bidang yg best bg org yg betul2 minat..sbb mmg mencabar!..

tapi dalam dunia nie..dalam banyak2 kerja..kerja yang paling aku sanjung dan hormat cuma 3..
1-cekgu-mendidik anak bangsa n pahala x putus wlau dah mati..(sbb bg ajaran yg berguna)
2-doctor,nurse- mengubati n membantu org dlm kesusahan
3-pekerja am(tukang sapu)-sanggup lakukan kerja kotor org laen utk gaji yg kecil

*amat respek mereka2 ini*

tapi bila kecoh2 hari nie hari guru...tbe2 terdetik pulak dalam hati aku..."ermm mcm best jer jd cekgu,jadi raja dlm kelas"
silap2..abes diploma aku masuk maktab plak..
entah laaa...bia masa yang menentukan.....




~tazo~

-terasa pelik...kenapa aku membebel pasal cita2 pulak nie...haihhh lyn jela

2 comments:

Wanie Si Gemok said...

tazo
semoga anda tercapai untuk jadi seorang yang bermakna untuk negara!
meow~ hehehe

Nurul Aimi said...

tak kiralah nnt esok2 kerja apa

janji halal.ok?

(: