Wednesday, May 20, 2009

impian

tiap orang punyai impian..
aku juga punyai impian..
impian yang aku ingin lakukan hanya untuk diri aku..aku sudah penat memuaskan hati insan laen..
mungkin impian ini merepek..dan mungkin impian ini mengarut..tapi itulah impian hatiku..perkara yang mampu membuat aku tersenyum puas sendirian..

1-aku mahu jadi seorang yang boros,
aku mahu beli apa saja yang aku inginkan tanpa berfikir2 lagi seperti sebelum ini,aku mahu nikmati apa itu kemanisan kebendaan..

2-aku mahu bercinta.
aku mahukan sesorang untuk berkongsi..seseorang yang memahami dan caring serta sedikit manja..seseorang yang sentiasa berada disampingku.dan aku akan berjanji..kaseh dan cintaku hanya lah milikmu selamanya.usah gusar syg!..cepat lah kemari..sudah lama kau ku tunggu


3-aku mahu bungee jumping!
haha...dari dulu lahi aku amat idamkn mahu terjun dari tempat tinggi..tinggalkan semua kenangan,tinggalkan semua keresahan dibelakang..bebaskan diri...hehe klau boleh impian aku nk terjun bungee jumping dekat new zealand!...wahhhhh \(@_@)/
4-aku mahu pandu laju!
aku mahu miliki sebuah kereta yang akan aku sayangi lebih dari diri aku sendiri..akan aku operate organ dalamannye supaya menjadi yang terbaik dan terungul.kemudian,aku dan dia akan terbang selaju mungkin merodok dan memusnahkan tembok ego para pemilik kereta mewah standard yg selama ini telah memakan makian aku.

5-"risk taker!"
aku tak mahu lagi duduk dan menunggu peluang datang bergolek kehadapanku..sbb masa lepas mengajarku supaya terus perjuangkan segala usaha tanpa berfikir dua kali..aku tak mahu lagi menyesal di kemudian hari tentang sifat ragu2.tiada apa yg harus dimalukan lagi.tiada apa yg harus ditakutkan lagi..aku mahu jadi seorang "risk taker!"



6-sayangi mereka lebih!.
aku mahu sayangi mereka sepenuh hatiku..mereka yang menyayangi aku tanpa mengira keadaan.mereka yang sentiasa disampingku..akan ku balas segala jasa kamo kiranya terdaya..percayalah..aku amat menyayangi kamo semua!


kecik2 dah bercinta!




semua ini hanyalah sebilangan dari apa yang pernah aku impikan selama ini..aku harap aku dapat kecapi semua ini kerana dah lama kau mengidam untuk lakukan semua nie...cuma masa dan komitmen jer yang menghalang...

-yeahh aku harap aku dapat lakukan semua nie sebelum aku menutup mata.doakan yer!

Sunday, May 17, 2009

kecitaan

sejak beberapa hari nie aku tgk mcm2 yang terjadi disekeliling aku...
mungkin aku mula sedar semua nie sbb aku asek terperuk dalam rumah nie jer kot..
soo aku mula la tersedar tentang perkara2 kecil yang berlaku dalam hidup ku nie...

bila duduk dihambat kebosanan mula aku jadi mat jenin...berangan tak sudah..
berangan yang indah seimpian..berangan perkara yang agak mustahil..semua aku dah buat..

tapi bila aku ingat2 balek..dulu semua dalam hidup aku nie bermula dengan agan-agan saja..kini boleh cakap ade yang dah jadi kenyataan..jadi angan tu penting oke...

tiba2 aku teringat..sejak dari kecil,aku ade beberapa cita2...semua nie tercipta bila hari pertama cekgu tanya dkt tadika.."dah besar nanti nak jadi apa?"
soo mula la aku mencari cita2 yang sesuai pada masa tu...yela pada masa tu,budak2 kecik kan..soo cita2 yang popular mst la-polis,doctor,bomba,dan laen yg seangkatan dgn nya...

waktu aku tadika sampai darjah 3 aku mmg nk jadi polis...nk tangkap orang jahat kata hatiku..
padaku waktu tu polis amat macho..berjalan dlm uniform lengkap dgn SMG sangkut dkt pinggang...wahhh gila macho..

tapi bila darjah 3 aku dah tak nak jadi polis..sbb waktu tu aku dah kenal dunia lasak..waktu tu aku nk jadi sorang komando pulak...haaaa lg best..dapat cat hitam muka..terjun dari helikopter...masuk air betul...sooo aku dgn kawan aku si aizat(entah hilang mana tah skang) pun berpakat nk jadi sorg komando bila besar nanti...


namun cita2 lasak ku tak kesampaian..sampai ke darjah 5 jer...sbb waktu tu aku dah paham sikit pasal dunia..soo aku nk jadi seorng engineer pulak..sebab ape??
sebab aku dgr jadi sorg jurutera nie masyuk!...byk duet..aku nk pkai keta laju2...rumah atas bukit dan mcm2 lagi..aku nk jadi engineer tapi malas nk belajar... upsr pun dpt 1 A jer...

masa berlalu
pantai berubah....

tup tup aku dah tak nk jadi sorng engineer pulak..
sebab aku rasa tak macho..
bagi aku pada masa tu..pekerjaan yang macho jadi sorng peguam...
sebab ape??sbb kuasa polis pun tak boleh lawan peguam...lagi2? sbb peguam berkuasa dan bermaen2 dgn undang dan fakta...dan bagiku..bila peguam berhujah dlm court tu amat lah bergaya dan macho..

masa berlalu lagi..
pantai pasir sudah ditambak batu...

aku dah habis spm..
aku dah dapat result...tak la bagus sgt dan tak la teruk...
aku pun apply upu..dan dalam kepala aku masa nie ade 3 jer pilihan...

1-engineering...sebab aku dari sekolah teknik..dah dlm flow..
2-law.... cita2 aku dari sekolah menengah..sampai kehari nie aku amat minat law..
3-seni lukisan binaan...aku suka lukisan teknikal..


soo aku pun apply la ikut turutan tu..
dalam hati aku nk sgt dpt law...sebab aku nyer result pun dah ok utk amek law..sejarah,bm,english aku dpt A1..
tapi bila kuar surat tawaran..aku dapat engineering...mechanical..
soo aku ikot jer flow tu...
sampai sekarang aku maseh dlm bidang mechanical engineering...
dah nk abes diploma pun..tinggal lg satu sem(patotnye dah abes dah!)

tapi dalam hati aku..aku tetap minat utk amek bidang undang2...nk jadi sorg peguam...
haha..tapi tak kesampaian..lagi2 dgn keadaan aku sekarang...

bagi bidang mechanical pulak..aku rasa nie bidang yg best bg org yg betul2 minat..sbb mmg mencabar!..

tapi dalam dunia nie..dalam banyak2 kerja..kerja yang paling aku sanjung dan hormat cuma 3..
1-cekgu-mendidik anak bangsa n pahala x putus wlau dah mati..(sbb bg ajaran yg berguna)
2-doctor,nurse- mengubati n membantu org dlm kesusahan
3-pekerja am(tukang sapu)-sanggup lakukan kerja kotor org laen utk gaji yg kecil

*amat respek mereka2 ini*

tapi bila kecoh2 hari nie hari guru...tbe2 terdetik pulak dalam hati aku..."ermm mcm best jer jd cekgu,jadi raja dlm kelas"
silap2..abes diploma aku masuk maktab plak..
entah laaa...bia masa yang menentukan.....




~tazo~

-terasa pelik...kenapa aku membebel pasal cita2 pulak nie...haihhh lyn jela

Wednesday, May 13, 2009

hidup!

tadi aku baru jer abes tgk satu movie dkt tv....
sejak kebelakangan nie aku macam dah tak berminat utk duduk menghabiskan 2 jam utk tgk movie..entah kenapa..kalau dalam panggung pun aku boleh rasa utk bangun dan berlalu pergi..
movie tadi mengajar aku "hidup utk saat ini..bkn utk esk"..

katanya...pengalaman hidup datang dan pergi..tapi ape yang penting,apa yang kekal hanyalah kenangan tentang sesuatu yg akan memberi kita kehidupan yang lebih baek di masa hadapan...

aku dah lama tau tentang prinsip nie..tapi kadang2 kita lupa..kadang2 kita leka mengejar apa yg kita impikan...sampaikan kita terlupa dengan sesuatu yg ada di depan mata kita sendiri...

kadang2 apa yang kita impikan selama ini tidak lah seindah yg diimpikan...
kadang2 apa yang benar2 kita mahu kn bukan lah sesuatu yg benar2 kita perlukan..

dan
kadang2 bila kita dah benar2 pasti itu yang kita mahukan dalam hidup...
sesuatu itu sudah menjadi sesuatu tidak mungkin kita kecapi lagi....

dunia ini pentas kehidupan...
tmpat pelbagai ragam..
gelak tawa...
sedu ngis..
debar takut..
senyum gembira..

pilihlah haluan mu...tetapkan lah hati mu...genggam lah pendirianmu...teruskanlah berjalan..

nescaya..semua akan terhidang untukmu...





~tazo~
-mula benci dgn ubat!

Saturday, May 9, 2009

dimana..

entah kenapa..
entah bagaimana..

tiba2 aku terasa yang aku nie dah lama sangat tak tengok cter romantik...
dah lama aku tak tengok cter cinta romantik yang membuat hatiku berkata "ohhh bestnye"

kenapa yer??

adakah hati aku makin keras...
akibat semua yang aku hadapi...

dulu...
aku baca novel cinta ok
dulu
aku suka filem romantik
dulu
aku suka berangan sebelum tido...(haha)


tapi dah hilang...
walau pernah aku cuba..
mana mahu ku cari kembali??
adakah disini perlunya si dia??

ahhh tiada si dia dalam hidup aku
hanya mereka..mereka yang bergelar teman "baik"
maseh boleh kah aku berharap...

mungkin tidak...


kerana
aku hanya "teman baik" bagi semua..


ohh yaaaa..


~tazo~


-aku juga mahu rasa dicintai dan mencintai kerana aku kian suntuk..

si comel hitam irene...

sabtu 9 hb may 05
1.07 am..

aku baru jer stop maen game resident evil 5 tadi...tu pun sbb mati kne bunuh..game lagi keja aku kn..
haha..nie jer yang buat skang..

aku rasa macam nk masuk tido awal jer hari nie...tapi seblum tu igt nk merepek dulu lah dalam nie..
dah 5 hari aku guna laptop adek aku untuk online..haha..padan muka dia..sape suruh tak guna..cuma guna untuk tgk cter korea online jer..
terasa rindu dengan laptop aku yg aku tggal dekat penang..dah terdampar jer dalam bilik aku tu...entah ape cternyer..aku pun rasa macam mmg aku dah tak balek penang dalam masa terdekat nie..
sooo aku harap capik dapat tlg antar kan kt aku di kl nie bler dia balek sini..
makaseh yer capik...

banyak barang yang aku tinggal dkt penang tu..tak sampai hati pulak nk susahkn kawan2 tlg amek...tak per lah..nanti klau aku dah sehat sikit aku sampai la sana sendiri...

bler pkir2 balek..dah lama aku tak bawak keta..terasa rindu pulak nak drive...
huh..drive..salah satu benda yang aku paling suka dalam dunia nie..
aku suka sgt bler drive sorg2..aku akan tutup radio..dan dengar bunyi engine tersayang senandung mengikut rentak hati..aku amat rindukan keta ku..my baby irene...si comel kaler hitam ..kesian dia dah dekat 3 mggu tak der org usap..sampai kn bateri smalam abah terpaksa tukar..dah batuk2 dia masa nak start...

itulah..dekat rumah nie..mmg klau dah masuk park dalam jer..mmg alamatnyer terdampar la.dah tak boleh kuar..dah kne bloking2 dengan keta2 laen...ksian baby irene..soryyy..nti klau dah sehat sikit kita gi jalan2 ehh..janji!...


-rndukan kelembutan respon irene...

Thursday, May 7, 2009

aku dia dan mereka...

hari nie tak banyak yang aku buat...
cuma bangun tido selepas diganggu 3 ekor kucin..(ehemmmm mimpi best smalam dem jer)
maen game seharian..
maen game lagi...tembak x kena...geram betul aku..mybe sbb joystick tu pelik kot..
dan duduk depan tv jer...

bosan kan hidup aku??
patutnye sekarang nie ..saat nie aku mst tgh struggle gle2 untuk amek final exam esk dgn elmi..
tapi aku jap jap...tgk aku sekarang..haha boleh pulak aku dkt kl nie..maen game jer..
kesian si elmi tu....dulu kteorg buat pakatan untuk maen2 dalam kelas,tp akan struggle gler2 utk paper esk..sebab gap exam dia jauh...tapi last2 dia sorg jer yg struggle sorg2 utk esk pagi (mcm tgh stdy ker die skang nih??haha)...entah laa....tapi apa2 pun..aku merindui semua aktiviti aku dekat penang sana....
bebas...
gelak...
tawa dulu...
dota dulu...
fb dulu...
lepas tu baru tensi guling2...
gila2 tengah malam nyanyi lagu orang gila...

haha tu la demam final exam budak mechi...setiap sem macam tu..
aku rindu semua tu..
kenapa???
sebab aku terpaksa skip 2 final paper aku sem nie...
bler pkir2 balek aku dah sia2 kn 4 bulan dkt sana ulang2 gi kelas..tapi last2 tak amek final..
terdampar dalam wad...

ape2 pun aku ucapkan selamat lepas tennsi kepada semua member2 aku semua...kebanyakan dari dorang sume dah abes pun final..siap dah abes pun diploma..lepas nie ke negri shah alam eh korng ek..bagus laa..selamat berjaya aku ucapkan...

aku pulak..
entah lah...aku pun tak buat keputusan lagi tentang stdy aku nie...
macam2 dah yang aku pkir..tapi tak per lah..aku tau nti aku sendiri akan buat ape yang patut...

aku dah buat keputusan untuk tak sorok lagi keadaan sebenar diri aku..
aku pkir buat ape aku sorok2 klau benda tu pun tak mengganggu aku sgt pun..
sooo aku juz ikot flow jela...
juz keep thinking positive and smiling...
cuma kesian dgn org yang sygkan aku jer...
risau jer aku tgk...lagi2 mak..kadang2 aku tgk mata mak berair jer dkt hospital tu setiap kali aku balek dari ape2 medical test...dah laaa...jgn sedih..aku ok!

"jangan risau ok..aku tak ape2...aku tak sedih pun dgn ape yg terjadi..aku tau ade hikmahnye tersendiri"

haha...
kadang2 aku tergelak sendiri bler pkir2 balek semua nie...mcam drama betul hidop nie kn..


tadi aku bagitau si dia tentang aku...
bukan si dia yg sebelum nie...tapi si dia yg betul dari dulu aku suka...
aku dah bgtau semua dekat dia...n dia mmg baek..tak putus2 bg sokongan n senyum dlm tiap kata2 dia...
betul kata orang..menchentai tak semestinyer memiliki...
amat2 bertuah la spe yg dapat dia nanti..aku doakan yg terbaek...
untuk si dia dan semua teman2 hidup aku..


korang mmg rock!!!
mewarnai hidup aku...

seikhlas terima kaseh...
dari hati aku..

~tazo~




-amat gembira dan bersyukur mempunyai teman dan keluarga yg amat myayangi diri ini..sedangkan akuhanyalahaku..

terima kaseh...

terima kaseh kpd semua yg mendoakan kesehatan aku...
terima kaseh kpd yg buat solat hajat...
terima kaseh kepada yg bagi kata2 semangat...



kaseh dan penghargaaan tak terhingga!!!
hanya ALLAH S.W.T. yg dpt membalasnya....




-tazo-

manusia pelik....

hye semua..
nama saya tazo..
ingt saya lagi tak??
hahaha

dah lama gila tak tulis dekat sini..
dah lama gila tak buka internet...
sebenarnya banyak gler yang aku nk ceritakan dkt sini...
byk gler nk aku repek kn dkt snie..

ok..
first thing...
ape yang aku nk ckp..hidup nie tak selalu nyer indah dan gembira..
sebab tu lah kita kena buat sesuatu dlam hidup nie utk kekal gembira..bukan tggu atau biar org yang buatkan utk kita..
pengalaman jatuh saket amat2 la membuat aku berfikir panjang..
yeahhh dan penyakit aku mmg serius...amat serius...biaalah orng yg terdekat jer yg tau..
selama berada di hospital nie aku tak pernah pikir negetive..cuba utk pkir positive jer...entah kenapa aku mcm tenang jer dgn apa yg jadi dgn diri nie...aku rasa macam malas nk tanya soalan "kenapa aku??" "kenapa bukan orang laen??"
sebab bagi aku..soalan tu cuma utk org yg tak matang jer..yela kn....klau bukan ko..kalau nk orng laen jer,soooo nanti siapa yg betul2 yg berhak utk trema semua nie??
hahaha tahhh ape tah yang aku merepek nie...

kadang2 aku pkir aku nie tak normal ker huh??
kenpa aku tak rasa down sgt ehh...
sedangkan aku terbaca pamplet dkt hospital tulis "tahukah anda?95% penghidap menemui ajal 5 tahun selepas mengetahui?"

hahaha....
pelik kn...
aku boleh cool jer...


-aku seorang manusia pelik...ker aku dah tak berperasaan??

nombor nombor dan nombor

hari nie jom kita maen2 dgn nombor nak??
dah lama aku tak merepek dlam blog nie...

7/05-hari nie hari jadi abah..aku rasa la..ermm hepi birthday aabahhh...adek sygkan abah walaupun tak penah ckp depan2..semoga panjang umur tau!..love you

7/05/09-hari petama aku dapat balek ke rumah yg tersyg balek..selepas 12 hari dlam ampang putri..adoi memang bosan gila lah dalam tu..ase macam dalam penjara jer..tapi satu jer yg best..nurse2 dkt situ mmg terbaek lah..amat2 juta2 terima kaseh aku ucapkan kn dkt sume akak2 nurse yg baek sgt dlm tu..siang malam jaga aku tnpa penat...tak lupa juga sume awek2 nurse2 student kpj!! "tak per2..sy buat utk awk!".."hyeee sy nk mandikn awak leh?" "awk nk sy suapkan??" ....haha..mmg comel2 dan baek..thankssssss sgt!
sumpah rndu!

24- jam berada dalam intensive care unit..wohooo dari tak pernah masuk hospital,tp bler msok icu 3-4 org nurse jga aku 24 jam...

12 hari- 12 hari dalam seksaan..setiap hari dlam kesakitan,setiap hari dalam kesunyian,setiap saat dalam impian "kalaulah"


rm33000- hasil keluaran ringgit malaysia untuk 12 hari tu..

rm500- purata harga kos ubat yang amat aku benci ditelan setiap hari selama 12 hari tsebut

12- kesan cucukan jarum yang ketara dkt tgn kanan dan kiri..tp sbnarny ada byk lagi kesan yang dah hilang..

360-elmi yg suruh tambah...console yg amat janggal utk aku maen lg...demmm

8/05-aniversary abah mak...selamat hari ulang tahun..terima kaseh sbb kawen..klau tak x der aku!

25 hari-mc yg dibagi oleh pihak hospital..

10 hari- rehat di rumah sebelum berpindah ke hospital laen..

10 hari-dijangka tempoh utk pulih dari operation akan datang..

6 bulan-dijangka tempoh rawatan dari masa kesemasa.
-pengajaran dari semua ini...jagalah kesihatan anda..jgn saket..

Thursday, April 23, 2009

ohhh...

terasa amat penat...
tapi tak boleh tido..

terasa amat lemah..
tapi tak boleh makan..


boleh bagi saya pil tidur?
saya terbang dari semua ini..

Wednesday, April 22, 2009

kesakitan sendiri

sorie lah..aku dah lama sangat tak update blog nie..
dulu tiap hari ada entry..sekarang seminggu sekali pun tak boleh..
ade prob sket..maybe blog disko retro pun aku tak leh update..tapi x per kot..
sebab aku tgk dlm disko retro tu makin banyak jer blogger..dah macam party..

sebenarnya aku kini dalam kesusahan sikikt..
berada dalam keadaan amat tak sehat..
ingat tak dulu aku penah cite pasal batuk tu..
haa... dah mkin berudia beliau dan makin kuat beliau kini...

aku dah sekarang batuk darah..kalau dulu cuma waktu pagi jer.tapi sekarang boleh kata sepanjang hari boleh jumpa tompokan darah tu..
selain tu sang batuk tak kesorangan..beliau tak nak kesunyian.soooo dia bawak jugak penyakit semacaam asma..adoiii sesak nafas sepanjang masa...
amat tersiksa bai..
tiap kali tarik nafas cuma dapat udara suku jer..
jalan 3 langkah jer musti aku dah tak boleh bercakap..sebab tengah bz tarik nafas macam orang gila..
dan naseb aku amat la bertambah baek sebab rumah nie pun tingkat 3..
soo nak meletop jugak la dada aku tiap kali naek turun rumah...

wahai  sang  batuk
aku bukan tak sayang ko..
sayang sangat sebab  tu aku amek berat pasal ko..dah masuk botol ke 7 aku telan ubat untuk ko..
aku sayang ko sangat sebab bagi dada aku rasa nak meletop..
aku sayang ko sangat sebab goncang badan aku sampai sentiasa saket kepala..


wahai sang lelah...
aku amat sayangkan ko sebab tu tiap malam aku teman ko sampai subuh...
tercungap2 sebelum terlelap sejam dua saja..
aku sayang ko sangat sebab bagi aku rehat yang amat mencukupi untuk final exam aku tadi..
sampai kn aku lakukan kesilapan formula yang amat bodo utk setiap soalan final tadi..
aku sayang ko sangat sebab mbuat aku berjalan amat perlahan hinggakan si dia terpaksa berpatah balek untukku ketika berjalan beriringan..
aku sayang ko sangat sebab buat dada aku rasa tak kesunyian dari ombak..


tiap malam bagiku satu seksaan..
menunggu subuh hari..


"jumpa lah doctor!"
-dah lebih 4 kali...

"banyak2 rehat tau"
-tiap hari cuma dpt tido 1-2 jam..cukupkan??

"jangan lupa makan ubat!"
-dkt klinik sendiri "saya sebenarnya dah tak tau nk bagi u ubat apa dah..ubat yg lepas tu dah cukup kuat tp still nothing"kata si baju putih lengan panjang..




aku dah tak tahan..
aku dah nk give up..
stiap saat lemas tanpa air..
setiap saat digoncang tanpa gempa bumi..

namun aku akan tetap tersenyum untuk orang disekililing ku..
menelan semua duka sendiri..
asalkan terukir senyum tawa mereka..

maafkan aku kiranya aku tak berbicara..
maafkan aku jika aku tidak menyahut..
kerana aku disini sedang lemas sendiri..



yang akan terus tersenyum,
¬tazo¬

Wednesday, April 15, 2009

guling2 kapas

rabu
15 april 08, 6.38p.m.

sedar tak sedar dah setengah bulan april dah kita harungi..tak kesah la sama ada kita harungi secara bersorangan or berteman..tapi apa yang penting..15 hari yang lalu membawa makna dan pengajaran buat kita dan orang disekeliling..

hari ini tak banyak yang aku buat...
hanya di depan tv dan tido sahaja..
aku maseh rasa amat kurang sehat..ape saja yg suap pasti bersisa setengah lalu dibuang..
semuanya rasa pahit dimana2..bahkan gula pun ada kepahitannya tersendiri..

cakap tentang pahit..
aku nak kenangn kenangan2 pahit yang maseh aku ingat dalam hidup aku..


dulu aku pernah terjun dari sebuah kereta yang sedang meluncur laju..di atas jalan tar...
berguling2 macam dalam aksi filem the fast and furious tuuu...

haha..bila teringat balek kenangan nie aku mmg boleh terasa lagi macam mana rasanya berguling2 ala hindustan di atas jalan tar..ternyata tak seindah cinta yang digambarkan dlm filem tu..aku mmg dari dulu lagi berpegang kepada prinsip tekad klau nak buat sesuatu tanpa mengira akibatnya. waktu tu,mak yang tengah bawak kereta,laju katanya..tangan aku terasa macam best jer kalau buka pintu waktu kereta tengah berjalan..soo aku pun buka la untuk tengok jalan dkt bwah tu..bila jer aku buka tiba2 selipar kesayang aku pun terjun ke bawah,aku mmg syg seliper tu..soo tbe2 jer aku terasa sebak.aku suruh abg aku dkt sebelah untuk terjun amek..dia tak nak,sooo dengan nekad untuk tunjuk aku lebih berani,aku pun terjun.dushhh!!
aku jatuh dkt tar,saket jgn cter la,berguling2 aku sampai terhenti sendiri..
tak lama lepas tu aku tersedar yang aku buat benda bodo sebab seliper kesayangan aku tu pun tak nampak batang hidung dia..beberapa saat lepas tu aku boleh nampak mak patah balek..berlari keluar kereta dengan ccemas amek aku dari tengah jalan..aku pun tak pasti sama ada ade orang tak dkt blakang aku..haha..hilang ingatan kejap..

tapi bila ingat2 balek..aku amat bernaseb baek sebab semasa berguling tu aku boleh nampak sikit lagi jer kepala aku nak di gilis oleh tayar belakang kereta toyota biru itu...

haha...

kenangan yang tak boleh aku lupa

tapi aku berbangga..
"kau pernah terjun dari kereta yang bergerak laju???"
"aku pernah!"

~tazo~

Tuesday, April 14, 2009

kembali

dah 2 minggu lebih aku tak update blog nie..
dah masuk stdy week pun..
dah macam tak terurus aku tgk diri sendiri,
kurang sehat sikit..
kurang lasak sikit dah..
bangun tido amat kurang menyengarkn..arghh rasa macam tak nak bangun dah..
terjaga 3-4 kali setiap malam..haaaihh amat menyakitkan badan..

tapi tak per lah..mls la aku nk layan sangat semua tu..haha
dah lama aku tak balek kl..hari tu mak ngan abah yang datang snie..mak tanye knape kurus sgt nie?
hehehe aku hanya tersenyum..

macam2 yang jadi selama 2 minggu nie..mcm2 yang aku dan kteorg tempuhi..haha benda bodoh..tapi tak per,aku tak pernah menyesal buat ape2 benda bodoh dlm hidup aku,sebab dengan benda bodoh tu lah aku boleh jadi pandai sikit kn kn??

hurmm dah mula stdy week nie..kelas pun dah tak der..soo aku cuma terbaring jer dekat rumah,hanya tunggu ajakan keluar si dia..
kalau nk study entahhhh laaa..

aku lebih habiskn masa depan laptop jer...online fesbuk,fenstar, dan walaupun aku tak menulis aku tetap x lepas baca blog kawan2 aku setiap hari...
wahh mcm2 cerita..sory la aku x coment..tp blog korang mmg best..boleh buat aku tersenyum sorang2...boleh bg inspirasi, boleh cerahkn apa yg gelap..

aku suka baca blog elmi,lubby,alip,moja,mary,amy,jeju dan bla bla bla..
korang sangat kool!!

haha...aku harap mula minggu nie aku dah tak macam nie dah..
aku dah nk stdy balek..
aku harap aku makin sehat skit..
aku harap aku akan mula bermimpi indah kembali..

sebab aku punyai rakan2 yang hebat..


~tazo~

Thursday, April 2, 2009

sesuatu yang tak pasti

jam berganti jam..
hari berganti hari..
usia berganti tua...

setiap hari kita lalui rutin harian yang semacam berulang-ulang setiap hari..tapi kadang-kadang,walaupun kita dah selalu lakukan sesuatu perkara yg sama,kalau ade sedikit perubahan kita akan terasa satu perasaan yg luar biasa..perasaan tidak pasti..sangsi terhadap diri sendiri..
tidak yakin dengan sesuatu...

contohnya bila

-buat side parking,..tak pasti kedudukan tayar dengan bahu jalan..dah dekat ker??or maseh jauh?
-sedang masak..."aku dah masuk kn garam ker belum ehh??"
-dalam test..."ermm jawapan aku nie betul ker eh??..ermm tgk org sebelah lah!"


macam2 lagi keadaan tidak pasti dalam hidup kita..
bila berlaku nya keadaan ini..kita akan tetapkan sesuatu jawapan..dan apa langkah kita seterusnya??hanya satu ia itu mengharap yang keputusan kita buat tu tepat..

aku ade kawan yang dah lama x ketemu..
dia sorang yang amat yakin..walau dalam ape keadaan pun..betul ker..atau salah..
dia akan tetapkan satu keputusan dan tggu hasilnya..
dan kadang2 keputusan yang dia buat itu ternyata salah atau kurang tepat..
tetapi! dia buat keputusan tersebut dengan amat yakin sampaikan orang yang tahu disekeliling yang betul pun boleh tergugat terhadap keputusan mereka sendiri...
itu yang buat aku kagum...
aku ingat lagi kata2 beliau.."kita kena yakin,kalau yakin..kalau buat salah pun org tak sedar"


hidup ini hanya semata2 mengenai pilihan..
pilih utk gembira
pilih utk sedih..
pilih utk jadi ahli kabinet.. atau
pilih utk jadi ahli penjara...

semua yang kita buat hari2 adalah mengenai pilihan..yang di ikuti oleh harapan..
jadi pilih lah pilihanmu dengan keyakinan dan berani..dan selalunya apa yang diharap itu akan menyusul..
dan satu ketika nanti..
pabila kamo duduk berayun di kerusi malas,kenangan2 ini akan mengukir senyummu disaat matamu memerhati gelagat generasi sendiri berlari2 keriangan...




yang berharap..
~tazo~

Monday, March 30, 2009

berhenti berharap

bukan disko retro...
tapi layan jer...



Berhenti Berharap - Sheila On 7


Aku tak percaya lagi
Dengan apa yang kau beri
Aku terdampar disini
Tersudut menunggu mati

Aku tak percaya lagi
Akan guna matahari
Yang dulu mampu terangi
Sudut gelap hati ini

Aku berhenti berharap
Dan menunggu datang gelap
Sampai nanti suatu saat
Tak ada cinta ku dapat

Kenapa ada derita
Bila bahagia tercipta
Kenapa ada sang hitam
Bila putih menyenangkan

Aku pulang…
Tanpa dendam…
Ku terima kekalahanku

Aku pulang..
Tanpa dendam
Ku salutkan kemenanganmu.. woo

Kau ajarkan aku bahagia
Kau ajarkan aku derita

Kau tunjukan aku bahagia
Kau tunjukan aku derita

Kau berikan aku bahagia
Kau berikan aku derita

Aku pulang..
Tanpa dendam..
Ku terima kekalahanku

Rebahkan tangguhmu
Lepaskan perlahan
Kau akan mengerti
Semua..

Aku berhenti berharap
Dan menunggu datang gelap
Sampai nanti suatu saat
Tak ada cinta kudapat

Sunday, March 29, 2009

kenali saya part 3

[One]
Who was your last text from?
zety

[Two]
Where was your default picture taken?
queensbay mall

[Three]
What's your FULL name?
muhamad murtadzo

[Four]
Your current status?
single and in process of changing that

[Five]
What is your current mood?
letih+mengantuk+gila gossip girl

[Six]
How old are you?
21

[Seven]
If you could go back in time and change something, would you?
i will stdy better on my spm

[Eight]
What's your favorite color(s)?
purple..purple is the new cool

[Nine]
Ever had a near death experience?
banyak kali...yeahhh...makes me appreciate life

[Ten]
Something you do a lot?
online

[Eleven]
Who can you tell ANYTHING to?
elmi

[Twelve]
Name someone with the same birthday as you.
ermm tak tau..birthday sy amat lambat..soo semua org asek lupa jer.. :(

[Thirteen]
If you could have one super power what would it be?
stop time..hehehe...

[Fourteen ]
What's the first thing you notice about the opposite sex?
her eyes...

[Fifteen]
Favorite season?
autumm

[Sixteen]
Do you still watch kiddy movies or tv shows?
for sure!

[Seventeen]
What are you eating or drinking at the moment?
nothing..sy tgh lapar..biasalah org bujang..

[Eighteen]
What language do you speak?
english and bm

[Nineteen]
Describe your life in one word.
getting better...

[Twenty]
Do you have any tattoos?
no..yekk

[Twenty-one]
Who was the last person you hung out with?
my friends!

[Twenty-two]
What are you thinking about right now?
to sleep or watching movies??

[Twenty-three]
What should you be doing?
sleeping..n resting my neck+leg+eyes

[Twenty-four]
Who was the last person that made you upset?
no one i think..sy baik

[Twenty-five]
What are you listening to?
cengkerik menyanyi lagi dalam hujan..wahhh..macam dekat kg jer..

[Twenty-six]
Do you like working in the yard?
kadang2

[Twenty-seven]
Who is with you?
no one...im alone..as usual..dah biasa.. :(

[Twenty- eight]
Do you act different around the person you like?
mybe...ask her..and then ask my housemate..compare it

[Twenty- nine]
What is your natural hair color?
black

[Thirty]
Last time you were really happy?
2 tahun lepas...tapi dah lupa semua dah..

kenali saya part 2

Finish the sentence...

1. My ex is ...immature..

2. Maybe I should...watch gossip girl one more episode

3. I love...my family very2 much!

4. People would say that I'm... poyo

5. I don't understand... kenapa ahli politik semua kaki kencing

6. When I wake up in the morning... i will find n wet my toothbrush

7. I lost...nothing...

8. Life is full of... up and downs like roller coster

9. My past... makes me smile.

10. I get annoyed with... hipokrit people!

11. Parties are...bestttttt!!

12. I wish... i drive a vtec.

13. Dogs... pandai dari kucing tp haram

14. Cats..adalah specis memey,momo,and epi.

15. Tomorrow...i hope i will do some rivision on thermodynamic2.

16. I have a low tolerance... with hopokrit people...

17. If I had a million dollars...i will make a bussiness

18. I'm totally terrified...of losing my family

19. My spouse...spouse tu ape??..

20. My life...getting better....
p

kenali saya part 1

Are you afraid of losing the last person you talked to?
- ermm a bit..coz dia baru jer muncul dlm hidup saya

Whats the third text in your inbox say?
- yes3.markah dpt0ng.ngee~

Have you ever cried from being so mad?
- tak..tapernah

Who was the last person to leave you a myspace comment?
- lynyuu..

Who have you texted the most today?
- zety..

Is the last person you kissed mad at you?
- no lah...my mom love me!

Have you ever kissed anyone who's name began with a M?
- M for mak...yess

Has anyone ever rhymed your name with another word?
- tazooo poyoooooo...

Is anything bothering you?
- yaaa..test n revision!

Is there someone that makes you happy every time you see them?
- Ya. Saya punya kawan yang hebat.(jawapan amy)

Are you satisfied with how things are going?
- very!

Have you ever tried your hardest, then got disappointed later on?
- ermm yes..but i always think on the positive side of it..

What did you do today?
- drive..jalan2...jalan2 lagi..movie..makan..jalan2 lagi..drive..

What do you think of smoking weed?
- bodo

Do you like to cuddle?
- tak pernah try lagi la...anyone want to cuddle wif me???

Does the thought of marriage scare you?
- no...it coz it is a human nature...

Did you wake up in the middle of the night last night?
- yeahh..amat sejuk..bgun and slowkn kipas..

Last time you saw your best friend?
- semua kawan saya best friend saya

Have you ever done something you promised yourself you wouldnt?
- yeahh..smoking..

If the someone kissed you on the lips said that you were the only one they wanted, would you believe them?
- yes..

Would you ever take someone back after they cheated on you?
-it depends on the situation lah...but kemungkinan besar no!

Have you ever slept in the same bed with someone you kissed?
- nope...

Are you happy?
- baru jer ...

Do you have a bad habit?
- yup...akan tiap hari lewat 20-25 minit ke klas...lecturer sy syg sy...heeeeeee

Were you happy when you woke up?
- haha...mesti lah!

Have you ever kissed anyone whose name begins with A?
- abah...

Would you rather have long or short hair?
- short

Who is the last person you called?
- ermm elmi...dia pakai no siapa tah maen2 miskol..pastu bler di kol balek buat2 hilang ingatan..pastu ckp dkt sabah ramai gler awek cun bahhh...

Do you always answer your phone?
- yess..walaupun tgh tido..

Have you ever been in a car accident?
- ermm never..tapi selalu hampir2,nyaris2,sipi2

What are you currently hearing?
- bunyi cengkerik menyanyi dalam hujan..amat lama x dgr!!

Will you be in a relationship next month?
- haha..i hopeee sooo..haha

Have you ever liked someone who all your friends hated?
- no..tapi kawan biasa jer ngan dorg...sy x der masalah dgn mereka..tp tak la like

Are you happy with the way life is going?
- rasanya hepi..nk apa lg kn kn?

Is there anyone you want to come see you?
- my family..n cats..

Are you sarcastic?
- haha kadaaanggg kadang

How are you doing right now?
- wangi,hepi,kaki lenguh...

Do you laugh easily?
- yes...

Do you have an ex that you wish you could still have?
- N.O.!!

Are you generally a nice person?
- yes...tanya teman2 saya...

Ever talked on the phone for more than 4 hours?
- gila!

Whens the next time you will see the person you like?
- myb tomorrow..

Have you ever liked anyone older then you?
- ermm no..x best..

Who do you wish you were with right now?
- my family..miss them! saya saket sorg2 x der org peduli pun :(

Can you make yourself cry?
- dulu jer..tp sekarang dah tak boleh sebab dah lupa semua...

How many hours of sleep did you get last night?
- 4 hour..pastu bgun tgk rtm..wakaka

Have you ever liked someone who treated you like crap?
- dulu...

What woke you up today?
- sebab sejuk sgt...n excited

Do you hate being alone?
- yeahh kalau setiap masa..tapi kadang2 sy suka sendirian...tgk keadaan sekeliling smbil berfikir.

What happened at 9:00 am today?
- baru lepas tgk JGO dkt rtm...dorg x pakai baju bulan!

What were you doing at 2:02 this morning?
- dah lepas dah..sekarang 2.07 am

Do you want your tongue pierced?
- yeahhhh...tapi haram kn?

Do you say sexy a lot?
- nooo

When was the last time you had a sleepover?
- tak pernah

Do you have any gay friends?
- macam ada jer

Do you want to get married & have children one day?
- kemestian...

Do you still think about your ex's?
- sudah lupa semua...

What is your current profile song?
- tiada lagu di profile sy..sy nk keadaan tenang...

When was the last time you did the dishes?
- baru jer td...basuh sudu lepas mkn ubat batuk

What was the last movie you saw in theaters, and with who?
- KNOWING..with zety

Are your underwear and socks folded in your drawer or just thrown in?
- baling saja..mereka sedia untuk digunakan...

Sleep on your back, side, or stomach?
- semua posisi...kecuali stomach..mandul!hahaha

What would I find if I looked under your bed?
- ermm ada lagi satu tilam baru(dlm plastik lg) dan beg2 lama yg berabuk

Friday, March 27, 2009

senyum itu best!

sekarang aku rasa hepi..
hatiku tersenyum entah kenapa...
aku sendiri pun tak pasti..

biarlah...asalkan aku hepi kn??
dah lama aku tak rasa macam nie..
humm mgkin harusku tamatkn penantian selama ini..


entahlah...
yang aku tahu..
aku punyai hati yang sedang mengukir senyum nya...

Thursday, March 26, 2009

diriku dan hariku bertemankan batuk ku

kames,26.03.09
1.38 a.m.


sudah sampai penghujung hari rabu bagi aku..
aku nak masuk tido dah..
untuk lupakan apa yang tak perlu dan sematkan apa yang manes..

hari ini aku sangat letih sebab semalam tak cukup tido..ya aku nie mmg jenis yang amat cerewet untuk tido...bantal tak boleh keras or lembut sangat..
keadaan tak boleh panas or sejuk sangat..tilam tak boleh berlekuk tanpa seimbang,sebab tu aku selalu terbalik2 kan tilam dan bantalku..
humm kalau semua ciri2 ini tak dapat..mmg aku tak dapat tido lena la jawabnya..sebb tu aku mampu berjaga walaupun dah tak tido 2 hari dengan hari yang penuh aktiviti..

tapi semalam cuma dapat tido 2 jam saja..lepas tu boleh pulak aku termimpikan pasal si kucing dirumahh...haaihh si momo...knapa la mimpi aku pileh ko ek??
semalam aku tak dapat tido sebab batuk..ya..batuk yang sama yang dah mencapai usia 4 bulan sudah..argghhh!!kini aku dah tak dapat bertahan lagi..amat marah!bengang!menyirap,semua lah dengan engkau si batuk bodo!!..

aku dah jumpa kn doc aritu..dah habes pun sebotol ubat batuk yang dia bg kt aku ditelan..tapi tetap sama..yela..aritu dia suruh datang balek ke klinik lepas 3 hari..tp aku mcm mls jer nk gi sbb aku mkn ubat dia tak sperti jadual masa yang tercatat atas botol tu..alaaa doc..biasalah orang bujang...waktu makan nasik pun tak tentu..nie kan pulak ubat..hummm selain ubat doc tu kasi..aku ade beli ubat batuk yg amat mahal jenama brecol..pun dah abes sebotol,tulis ade kodeina..tp still no effect..soo skang tgh dalam proces botol ketiga pulak..ubat batuk cap ibu dan anak..hehe..sedap sikit..ade madu..yum yum..skang pun dah tinggal suku botol..
aku pun tak tau la kalau tak ok jugak..haiihh...aku nk tido lena la!! tak nak mimpi kucing lg..


hari nie aku hadir kesemua kelas aku...yup aku tak ponteng hari nie..walau mmg tak terkira byk nya lintasan2 niat ponteng dlm jiwa raga ku..tp aku tetap tabah!..
sebab apa??sebab mggu lepas ari rabu..abes sehari kelas aku ponteng..wakaka...
haha..apa nk jadi ngan ko nie tazo..tapi tak per!!..sebab mmg silibus dah nk abes pun...

tadi aku masuk kelas encik najib..mggu lepas aku x masuk kelas dia..tiba2 dalam kelas tadi dia cari aku.."mana tazo??sy ada perasaan mggu lepas x dtg kn?,kenapa??"
adoi...aku cuma jawab "sy x sehat cik!" haha betul kn..aku batuk..lepas tu..kertas attendent sampai dkt tgn dia..sume budak dah abes sign..ermm yg x best nye..baru tadi dia prasan aku x dtg mggu lepas..dan baru tadi jugak aku tandakn petak kosong attendent utk mggu lepas..
haha..sapa suruh dia tak pangkah kn??
soo dia belek2 kertas tu..pastu pandang aku dengan pandangan seorang pemburu...
aku pun dengan blurnya buat2 tekan2 kalkulator..haha...natijah dari perbuatan itu...
abes hampir semua soalan tuto dia asyek tnya kt aku boleh jawab x??
paham x???..pastu tggu sebelah aku semasa aku menulis..(padan muka ko tazo!)..


hari rabu mmg aku tak der klas petang..soo aku mkn tghari ngan si elmi camni cap ehh..pastu terus utk menyambung tido..tbe2 ade pulak orang ajak dating..wakaka..
soo aku pun gi la wayang..cter "TAKEN"..
yeahh amat best cter tu..byk pengajaran.tapi yang tak best nya..aku terbatuk2 dalam panggung n semasa berbual sambil mkn dgn si dia..
bengang betul la aku ngan ko sang batuk!!...


mggu depan aku ade test thermodynamic 2....esk aku rasa macam nk start stdy dah..sbb gara2 kelakuan en najib dalam kelas tadi,aku tersedar yg aku mmg blur dgn apa yang dia ajar sebelum nie..haha..kne la stdy byk2 sket utk test 2 nie...test satu hari tu Alhamdullilah agak terbaek jugak markah yg aku dapt...soo nk test 2 pun mcm tu jgk...
soo kawan ku...teman ku..tlg doakan ok??


lagi satu..kalau ade petua untuk hilangkan batuk boleh la dikongsi2 sama saya...sudah tak tahan tak dapat tido lena...




selamat malam
~tazo~


*dah telan ubat batuk..harap2 dapat tido lena tanpa gangguan...

Wednesday, March 25, 2009

cinta itu cinta..

"wah cantik nya awek tu!"
"ohh hensem nyer mamat tu"

biasakan kita sebut perkataa2 kt atas tu??
walaupun dalam hati,tapi kita ada niat kn??

cantik dan hensem tak bermakna itu cinta..

kerana cinta itu buta..
kerana cinta itu bukan hanya di mata...

kacak rupa paras tidak menggambarkan kacak tingkah lakunya..
cantik paras rupa tidak semestinya membuat hati tersenyum..

setiap manusia ini tercipta dengan kelebihan tersendiri..percayakan dirimu..dia ada pasti disisi..

~tazo~

semangat yang hilang

hidup..
soal hati..
perasaan..
gembira..
menangis..
takut..
teruja...


semua ini perasaa yang biasa bagi kita semua..sejak lahir lagi kita dah mula rasa perasaan ini..kita takut bila disaat pertama mata dibuka dan rasa selamat dan gembira bila di dalam pangkuan si ibu yang baru sebentar tadi bertarung nyawa demi untukmu..

semakin membesar..
semakin kuat semua perasaan ini..
semakin ingin tahu kita tentang semua ini..
zaman remaja yang memberontak,
hidup dewasa yang berdikari..

namun maseh tidak boleh lari dari semua perasaan yang menghantui jiwamu ini..

gembira bila berselisih dengan si dia..
menangis bila dia pergi tak berpaling padamu..

semua ini maenan hidup yang sungguh rumit..


tapi satu saja pesan ku.
tabah dan bangun la semula pabila jatuh..
jauhi perasaan "menjatuhkan diri"
kerana dirimu amat la berharga..
hargai apa yang ada di sekitarmu..
helalah nafas sedalam dalam nya tanpa menghiraukan si busuk hati disebelah..

sambut lah pagimu dengan senyuman..
nescaya hari akan tersenyum buatmu..


~tazo~

Monday, March 23, 2009

rapikan si mamai


aku adalah aku..
aku sama seperti semalam..
aku juga akan sama pada hari esok..
benarkah pegangan ini??

beberapa hari ini semua semacam berlaku secara perlahan bagi aku..kadang-kadang bagus juga macam nie..take it slow kata penyanyi comel si estrella tu..
semua ini bagi aku masa untuk berfikir untuk masa depan...umur dah 21 tahun..dah cukup matang kalau ikot kelender negara,sebab dengan umur ini kita boleh membuat keputusan untuk mencorak masa depan negara sekalipun..
tak kesah la..
keputusan yang sama walau orang laen itu jaraknya umur 10-20tahun lebih tua dari kita.
hak yang sama walaupun dia kaya atau miskin..



sooo semua nie buat aku berfikir..apa yang sebenarnyar aku nak dalam dunia berumur 21 tahun nie???
cukupkah kalau sekadar berlandaskan cita-cita ketika kita si anak comel??
atau pun perlu objective baru dalam hidup....
kata orang2 tua.."kalau ikutkan hati,mati la kau!"..
yelah..kalau ikut hati..kita semua nak bahgia kn..
kalau boleh nak jer aku tanya dkt org2 tua..."salah ker kalau nak bahgia??"
tapi apa si tua tu cakap betul jugak bila difikir2kan..

ok tazo..
sekarang,hari ini,selama nie apa yang ko nak dalam hidup kau??

aku nak duet byk,kekasih comel,engine vtec,kawan yang hebat,hidup yg gembira,
haaa itu saja...boleh???

kan bagus kalau kita boleh dapat apa yang kita nak..
tapi semua tu mustahil kalau kita tunggu saja..
kalau nk duet byk kena la blaja pandai2..berusaha,jangan asyek tgok wonderpet jer..
kalau nk kekaseh comel kena la berani pegang komitmen dan berani amek risiko...
kalau nk kawan yang hebat,jadilah kawan yang hebat utk org laen
kalau nk hidup gembira, cuba gembirakan orang laen...


aku gembira tengok kawan2 sedang bergembira bahgia dan sudah mempunyai hala tuju dalam hidup masing2...
aku pun nak macam tu..
dah tak nk asyek tido dann tunggu hari esok sahaja..
tunggu hujan mengubah suasana..
tunggu msg yang tak akan sampai2...

aku dah tak nak macam tu lagi..
jom...
melangkah ke tempat baru...


~tazo~

Thursday, March 19, 2009

tazo malam ini

dah beberapa hari aku x update blog nie..
bukan saja aku tak nak update..tapi blog aku nie sengal sikit..penat aku tulis..tapi tak boleh nak publish pun..and then semua nukilan aku hilang macam tu jer kan..mgkin blog nie merajuk di spam oleh si jang tu kot..

untuk entry kali nie aku ade ucapan..
aku nak ucapakan berbanyak2 tahniah kepada alip dan naimah yang baru saja menimang anak sulung dorang..adek iqbal kalau tak salah aku namanya..
tahniah la alip..aku bangga ngan ko ! seyes..
bler tgk kebahgiaan keluarga alip nie..mmg aku akui,terasa amat jeles laher di segenap lubuk hatiku..
yela..alip dah bahgia bersama isteri tersayang dan si kecil..aku ape pun tak der lagi..
ko ckp kawen tu best gler ek alip??..huhu mmg jeles aku...

tak per lah...aku harap nti kalau bila2 ada masa ade peluang untuk aku berjumpa si kecil iqbal tu..boleh kn??

hehe..
ok cter laen pulak...
sekarang pukul 12.46 am
esk aku ade test..test subjek mechanical design..haaaiihhh..lemah betul lah aku..dah byak yang aku baca..tapi macam tak masuk otak jer...blurr betul!..mana tak nyer..asek monteng klas jer kn.
aku harap dapat la jawab test pkul 8 pgi esk...
kawan2 tlg doakan saya ok??


kejap jer aku rasa dah nak weekend dah..
tapi weekend nie aku ade ceramah pulak..haaaihh..entahlah..petang tu ade yang ajak gi gig the times..aku tak terasa nak gi pulak..mungkin nk rehat jela minggu nie..sebab start minggu depan,test aku dah berlambak2 dijadualkan utk aku...
soo kita rehat kan otak dulu ok..

apa-apa pun.aku nak sambung stdy balek untuk test esk..
bosan kan hidup student nie??hehe..satu jer pesanan beta..
hepi2 selalu...dan jangan pikir sgt problem tu..

selamat malam...
~tazo~

*harap si dia segera datang..sy menunggumu..come on si dia! runn!

Monday, March 16, 2009

mari sayangi diri..

hujung minggu nie agak slow bagi aku..
kira ok la tu..dah berturut2 aku buat mcm2 aktiviti bila masuk weekend..
soo weekend nie aku cume rileks saja..
tgk wayang yang dah agak lama aku tinggal,maen games ber round2 tanpa henti..
tidur lewat..bangun amat lewat..skip lunch and straight to dinner..

tapi hari nie hari ahad..
aku bangun pukul 2 setengah ptg..
sebab semalam aku tak boleh tido..masuk tido pkol 4..pkol 5 maseh berguling2,pkol 6 aku maseh lagi berguling tapi dengan perasaan amat bengang! sebab aku maseh tak boleh lelapkan mata..
bukan sebab tak mengantuk,tapi sebab batuk..yup..batuk yang sama yang kalau aku kira2 hampir 3 bulan aku hadapi nya..dan dah 3 bulan aku biar macam tu jer..tapi kini makin amat2 teruk..
pantang sejuk jer,mst batuk2 mcm hanjeng la aku..arghhhhh! amat tensi sebab batuk itu berteman kan sesak nafas..cehh bayangkan aku tak boleh tido bukan sebab tak mengantuk..tapi sebab tak boleh bernafas..

soo aku amek keputusan nak kena jugak gi klinik..
satu perbuatan yang dari dulu agak kurang aku gemari..
soo doc tu cakap dia bagi aku ubat batuk yang kuat kesan nya + antibiotik yang perlu dihabiskan..tapi dia cakap 3 hari lepas nie kalau maseh x der perubahan kena datang jumpa dia balek..entah la..tadi dah banyak sudu aku telan ubat hitam yang dia bagi tu...tapi maseh teruk jer batuk..ermm macam nak kena jumpa dia balek jer..malas betol!!..suka la doc tu dpt duet lagi..


disebalek kesah aku yang merepek tu..
selain tu ade benda laen yang aku nak tegur..selama nie aku pendam jer,
coz aku bukan la sorang yang suka merungut..
nie pasal sikap orang KITA di jalan raya...
bukan apa..sepanjang aku nak gi klinik yang dekat tu tambah gi restoren makan lebih 3 kali aku hampir2 kemalangan...bukan sebab aku tak sehat..n bukan salah aku pun..
haaihh cuba la jaga nyawa tu sikit..
yang paling aku bengang bila ade brader moto nie..dah la bawak anak dara orang dkt belakang,dkt jalan biasa seiring jer dgn aku..dia kiri aku kanan..tapi bila nak masuk simpang jer terus nk tunjuk gaya pro kona baring,pastu dah makan jalan aku kat kanan..
dah la lane kanan tu lane laju,pastu makan jalan, kalau jauh aku tak la kesah..tapi boleh plak nk buat aksi baring makan jalan dengan jarak awek dia dengan engine aku tak sampai pun 5 inci..
dah brek mengejut terkejut aku disitu...lock wheel trus!..kesian irene! (nama ketaku)
damn!dia buat bodo dan terus belah..
wehh tak nak berterima kaseh dkt aku ker??org yang dah selamatkan nyawa kau tuh!
kalau jer aku tak brek..memang dah terbaring jer 2 orang tuh..

itu lah..
aku pun bukan apa..bukan baek sgt pun atas jalan..tailgating,speeding,ciloking,dirft semua aku dah biasa..
sepanjang 4 tahun lebih aku memandu nie..dah byak yang aku nampak n aku alami..
terbabas,wheel lock,gengster jalan raya,tergelincir..semua perkara itu dah jadi adat bagi aku..
cuma berhati2 la atas jalan raya tu..buat ape nk cepat sangat,kalau difikir2 kan balek,macam kita sendiri yang mengejar maut dkt atas jalan..
jangan menyusahkan orang laen..
ingat orang yang tersayang..tu jer..tak macho pun kalau kelam kabut atas jalan nak tunjuk hebat tapi tak kesian jeritan batin engine anda..


nasehat saya sebagai teman- sayangi lah nyawa anda,byk lg menda indah dlm dunia nie yg belum kita tempuhi..jangan bunuh diri..

nasehat saya sbg bakal seorang jurutera mekanikal- sayangi lah engine anda..kelajuan mengikut kemampuan engine..kerana setiap komponen walau sehalus manapun perlukan pengiraan yang tepat mengikut keadaan ,bukan ikut teori apek taukey bengkel repair..


yang merepek,
~tazo~

Sunday, March 15, 2009

.....................



hari ini dia bangun dari tidurnya..
tidur yang dirasakan kosong tanpa mimpi..
tanpa warna-warni yang pernah dirasai dulu..

pagi berlalu ditemani cahaya matahari terik
namun dia merasakan tiada apa yang istimewa tentang itu..
hanya hari-hari biasa berlalu tanpa kenangan..
kenangan yang dahulunya mengukir senyum tawanya..

sudah sekian lama dia begitu..
berada dalam keadaan tanpa kepastian..
dendam atau kehilangan..
hanyut dalam dilema itu..

kini,
dia bukan dia yang dulu lagi,
dia bukan lagi si lemah..
dia tersedar dari dilema itu..

mencari apa yang tak pasti
untuk dijadikan yang pasti..
hanya masa akan menentukan
tentang erti penantian dan kesabaran
menempuh ombak yang mendatang dengan penuh ketabahan..

~tazo~

happy birthday tooo youu!!


happy birthday..
selamat hari ulang tahun kelahiran aku ucapkan kepada..
kepada siapa ek??
kepada kakanda ku..siti noor hasanah ghazali (betul kn eja?)

maafla klau ucapan ini terlambat 25 jam..
bukan niat dihati tak ingat..cuma sejak kebelakangan nie..biasalah agak nyanyuk sikit,soo macam ingat2 lupa jer smalam hari jadi kakandaku

14 march kn?
soo tahun nie tahun yg keberape ek..jap nk kiraa.....................
haa..26 tahun kn?
wahh selamat hari tua la saya sebagai adekmu ucapkan..semoga panjang umur,dimurahkn rezeki,dipermudahkn urusan,dan dikurniakan orang ketiga cepat2 okey??
bila lagi nk bg anak buah dkt adekmu nie lg??

sorie la tahun nie tak der hadiah..
tgh agak kurang wang la sekarang..sume dah abes bayar bil rumah..huhu...
tinggal rm3 jer dlm wallet..huhu =(
tapi tak per!
selalu orang cakap "its the tought that count!" kn kn?

lagi sekali saya sebagai adekmu nk ucapkan..
selamat meyambut hari ulangtahun kelahiran..happy birthday!
jaga diri baek2 ok..

yang mengambil berat dan caring terhadapmu..
adekmu..
~tazo~

Saturday, March 14, 2009

Friday, March 13, 2009

what friends for?


its being a while since i posted my entry in english..
for nothing particular reason today i feel like posting one today..

at this moment there at 6,417,652,321 people in the world. some are running scared. some are coming home. some tell lies to make it through the day. others are just now facing the truth. some are evil men, at war with good. some are good, struggling with evil. six billion people in the world. six billion souls. and sometimes all you need is one.


yeah..
in this moment there are about six billion people in this world..they all wif their on life..wifes,husbands,fathers,mothers,mens,womens,teenagers,and kids..
they all living their life routine as usual..
fulfill their duties to the world..

soo do we..
we all are the same ..
but sometimes wif all the billions and billions people around us,
we tend to feel lonely,feeling left out,feeling out of place..

soo it is natural for us to be sad..
but sometimes we forget about people around us..
they care about us..

yes they do..
our friends and family..dont left they behind..dont closed ur heart for them

do share the love
do share the feeling..

and u will be suprise coz..as u know it,tears in ur eyes have gone without u noticing it..


this is what people around us for..they do it with asking for a return


they cheer u up when u have tears in ur eyes

they protect you from danger!

they catch when you f
all

they cares about you..



soo...open up ur heart..
dunt feel alone coz ur not..


~tazo~


mood

kenapa dengan mood semua orang nie??
semua mood macam tak menentu saja..
tahukah kamu semua ini mempengaruhi mood persekitaran anda??

jangan lah bersedih..
tak kira mengapa masalah mu..
semua dapat diselesaikan
buka lah hati untuk rakan2...
jangan pilih jalan pintas ok??

selama aku hidup hampir 21 tahun nie..
boleh cakap jugak la dah beberapa kali aku hadapi situasi hampir mati..
berdepan dengan bahaya di depan mata sehingga hilang reflek bernafas dan terasa anak mata secara automatic membesar dengan tiba2..
disaat itu hilang segala masalah..
dan apa yang akan kita ingat??

satu saja...
orang yang tersayang..
disaat itu kita akan terfikir tentang mereka..
kerana mungkin itu saat terakhir milik kita..

jadi nikmatilah hidupmu dengan penuh ketabahan..
keberanian..dan kegembiraan..
gembirakan lah keluargamu dan temanmu..

kerana merekalah hidup mu..






selamat malam
~tazo~

Thursday, March 12, 2009

kenapa serious sangat nie??


hari ini asyek hujan saja..dan tak henti2..sejuk!
best jugak macam nie sbb dah agak lama jgk tak hujan...tp cuaca mcm nie sbbkn ramai temanku demam..tak per lah..penghapus dosa org kata..kalau yang demam tu.jgn lupa mkn ubat okey?

petang tadi aku tido..wahh bestnyer dapat tido dalam hujan..lagi2 tak der kelas petang,bukan macam org-org tu..hehe
tengah best tido tanpa mimpi (ermm dah lama aku tido x bermimpi :( )
tiba2 aku terjaga dengan terkejut..wah kuatnye bunyi guruh berdentum2,dah lama tak dengar mcm nie..membuatkan aku terus terjaga..aku tgk rumah sunyi sepi,ade yang maseh tido,ade yg seharian tak keluar bilek,dan tak lupa juga yg terpaksa ke kelas..

sendirian aku duduk di ruang tamu yang gelap..bertemankn dentuman guruh yang seperti berborak sesama mereka,aku pandang keluar,melihat hujan turun dgn begitu lebat..
aku lihat..
aku pandang...
aku renung...
timbul rasa tenang dihati..

entah kenapa hujan boleh menenangkan..
fenomena hujan tersebut membangkitkan kenangan2 zaman silam,
teringat balek kali terakhir aku betul2 mandi hujan..masa form 2..lepas habes sekolah petang..
mmg best mandi hujan dengan uniform skolah..basah lenjun aku masuk dalam bas awam ekon utk balek ke rumah..menggigil disitu..

teringat kembali waktu kanak2 dulu
kalau hujan jer..mst aku suka..sebab ape?
sbb kampung dkt belakang tu mst banjir ..tp tak der la banjir teruk..agak2 dlm takat peha orang dewasa..tp bg penduduk situ..tak der masalah sbb rumah dorg sume berkaki tinggi..
sooo klau hujan jer..lepas hujan tu mst aku excited nk maen air banjir dkt kampung tu..
mak slalu larang kata air tu kotor! jgn maen!...
tp kalau time2 tu la kteorg paling best maen tangkap2 berudu yg mmg byk masa tu..
meranduk air banjir..maen tolak2 dalam banjir..lumba kayuh basikal dalam air..semua activiti tu bertemankn nyanyi katak yang amat merdu ketika itu
wahh amat best!!

tapi itu dulu..
sekarang dah banyak yang berubah..
kampung dekat bagan ajam tepi pantai tu pun dah dirobohkan utk bina highway..
ade lah sikit2 peninggalan lama..
kawan2 kat situ pun entah kemana dorg hilang..
mungkin sbb dah hampir 10 tahun aku pindah kot..dah tak dpt contact..
pantai pun dah berubah jd rehat dan rawat..sampan2 nelayan dah merosot bilangannya..

seronok kn bila kadang2 ingt kembali kesah2 lama..
zaman kanak2..
setiap org ade kesah nye sendiri,,kesah yg mencorak diri mereka sekarang..
bagi aku tu lah salah satu kesah nye..

sekarang semua dah dewasa..
semua mengejar kematangan..
hilang semua peribadi semasa berstatus si kecil comel..
kini kita sering menganalisa sesuatu perkara sbelum melakukan nya..
baek ker menda tu?buruk ker benda tu?apa akibatnya?perlukah aku buat?apa yg akn aku dpt?
semua persoalan tu akan secara automatik timbul dalam pemikiran kita sebelum kita buat apa2 perkara lagi..mungkin sbb tu org dewasa selalu dlm tekanan..selalu dlm masalah..
ada org penah ckp dkt aku.."kdg2 kita kne let things loose"
tak perlu fikir dan analisa sgt..
dan mungkin...mungkin..
kita akan rasa balek kegembiraan ketika kanak2..

juz have fun!




why so serious??
~tazo~

Monday, March 9, 2009

coretan saya


8 march 09
port dickson,bbq party


isnin,
09 march 09..selamat malidul rasul
11:57 pm

kini aku telah selamat sampai dan kembali di pulau pinang..tanah yang "pi mai pi mai aku tang tu jgk!"
klise jgk kn jika difikir-fikirkan balek..kelmarin aku di pd bergumbira,semalam di kl bersama keluarga dirindui dan hari nie kembali di pulau pinang berseorang..
begitu cepat masa berlalu meninggalkn kita disini terpinga-pinga..

adakah esok juga akan begini?
adakah lusa menjanjikan sebegitu?
adakah masa tetap akan meninggalkan kita..


entah lah..
tapi sepulangan aku disini..aku berniat utk lebih berproduktiviti..
tiada lagi sambil lewa..
kerana aku tidak mahu rasa ketinggalan lagi...

adakah sekarang musim masalah?
kerana kerap aku lihat teman2 berada dalam kemelut masalah sendri..
bersendirian menghadapi masalah..sementara teman2 di sekeliling cuba sedaya upaya untuk mengukir senyuman mereka..
ya hidop ini mmg sukar..hidup ini memang mencabar..hadapilah semuanya tetapi ketahuilah yang kita maseh mempunyai teman2 yang sentiasa disisi..
cuma satu pesan aku..jangan terlalu tertekan okey?
juz do ur best!


selamat malam,
~tazo~

bila hati berkata sayu


hari ini isnin...
09 march 09..selamat meyambut hari malidul rasul..(contohi la peribadi rasul kita yg tersyg)..
pukul 12.41 am..

entah kenapa hari ini aku berada dalam mood kesayuan..
amat sayu hati ku..entah kenapa aku pun tak sebenarnya pasti..
mungkin kerana esok aku sudah perlu pulang ke penang..
mungkin keran esok aku akan meninggalkan kembali keluarga yang dirindui..
pulang semula ke kehidupan yang penuh tanggungjawab dan tekanan...
bukan aku nie sorang yang suka merungut..tapi entah la..cuma hati ku yang terasa sedemikian

minggu ini bagi aku amat best!
amat adventure dengan banyak pengalaman baru dari yang mencemaskn hinggalah tak kering gusi.
aku amat enjoy ketemu ramai member2 baru yang begitu mesra
terima kaseh aku ucapkn..
terima kaseh, sid,ming,amy,jeju,wanie,wanie,dan sorg lagi wanie,scha dan ramai lagi yang tak tertulis,korang memang best!

terasa sayu bila memikirkan akan meninggalkn semua kenangan indah kita semua semalam..
terasa sayu bila memikirkan entah bila pula kita dapat ketemu semula..maseh ingatkah kita antara satu sama laen?..
terasa sayu bila memikirkan akan kembali meninggalkan keluarga tersayang..
kembali ke kehidupan kurang perhatian...


port dickson..7 march 09
memori malam bbq bertemakan african..
bertemankan deruan ombak,cahaya bulan...
gelak ketawa..gurau senda..keceriaan dalam kepenatan..bagi aku adalah satu kenangan yang tak mungkin dilupai!
terima kaseh teman-temanku..

ini antara gambar2 kenangan bersama di malam itu







Thursday, March 5, 2009

abstrak pemikiran menyimpang..


masa berdetik pergi..meninggalkan aku
aku maseh disini tanpa arah tuju..
sudah hilang arah kah aku?sudah hilang perasaan kah kamo?
aku terdiam disini tanpa apa-apa perasaan..terasa tiada apa yang istimewa disisiku..
hanya memandang kehadapan yang maseh kabur..

sering kali aku mencoret tentang kebenaran,tentang perasaan,tentang keharusan..
namun semua itu untuk mengembalikan diri yang telah lama dibawa ombak kekosongan...
terasa hilang ditengah lautan manusia bergerak bebas..
terasa lemah dalam bilik yang serba kekosongan...
apa yang telah terjadi??
apa yang patut aku dan kita lakukan??


disana terletak harapan,
disana terletak kebenaran,
disana terletak tujuan..

semua itu amat jelas
tapi kenapa kita maseh mencari2 sesuatu yang sendiri tidak pasti...
perjadahkan semua usaha ku..permatikan semua tindakan ku..

ya...
engkau lebih kuat..
engkau lebih berkuasa..
engkau yang berada diatas..memandang jijik orang dibawah..

dan engkau..
dikanan dan dikiri...adakah hanya melihat??
melihat si atas meratah sang lemah?
tanpa rasa kasihan..kerana itu lah lumrah manusia...
kepentingan untuk keselamatan diri lebih penting...

disana orang bercakap...
disana orang berdebat.tentang kuasa dan pengaruh..
tanpa menyedari bahwa mereka hanya lah lantikan orang dibawah
sedari lah dirimu..sedarilah bangsamu melihatmu..


aku berfikir tanpa tujuan..
hanya abstrak pemikiran semata-mata..
tentang dunia ciptaan tangan2 kita sendiri...

bercakap tentang sorang kanak2 menangisi seorang ibunya
tentang remaja dan arah tujunya
tentang kuasa dan ketamakan
tentang ijazah dari jalanan...

gelak tawa..
rintihan tangisan..
keluhan sesalan..
kegembiraan kekosongan..
permainan perasaan yang tidak akan hilang dari manusia..

bukalah hatimu..
bacalah hati ku..
kami disekelilingmu..
wahai orang diatas..
kerana kau juga dibawah jika bukan kerna kami yang dibawah ini..


abstrak pemikiran,
~tazo~

Monday, March 2, 2009

persimpangan hidup.....(sudut seni)

pagi itu dia bersendirian
bangun dikala pagi maseh muda..
hanya untuk mendengar sayup kicipan unggas disana
mencemburui perasaan bebas burung yang terbang kesana kemari

dia berjalan..
dia berlari..
namun terhenti..
di antara dua persimpangan yang mengelirukan
amat keliru dia disitu..
menunggu dan terus menunggu akan datang seseorang membantu
namun hanya kelihatan bayangan di dalam pantulan air..

amat sebak hatinya
memikirkan apa yang akan dihadapinya didalam persimpangan itu
sendirian tanpa sesiapa..

melangkah
dan terus melangkah..
menghadapi semua
merangkak...berjalan..dan terus berlari

kini dia tidak lagi sendiri
dia punyai diri sendiri..
bersama teman seperjuangan..
berdiri dengan bangga memandang kehadapan tanpa rasa kesal..
tidak lagi cemburu dengan si unggas..


~tazo~

Sunday, March 1, 2009

dalam kotak tv itu..

kalau sedih?
belilah happy meal..

kalau lonely?
type jer on kawan hantar ker 12345

kalau boring?
lompat-lompat jerr..

kalau tension?
telan jer ubat tido...


kan senang kalau hidup macam tu,senang ker macam tu?entah lah..
tp yang sebenarnya hidop tak macam tu...

tak semestinyer lepas kita makan happy meal kita akan gelak2 macam si ronald tu
dan tak semestinye kalau kita type on msg dan hantar ke ***** kita ade member baru..
dan semestinyer tidak sesekali kita akan lupakan semuanya selepas bagun dari tido..

semuanya tak semudah seperti dalam tv..
yeahh tv yang sejak kecil kita disogokkan tuuu..
aku dulu ade sorang kawan yang tak pernah percaya kn tv..dalam hidup dia,dia amat benci kan tv..

dan sekarang aku dah mula fahami fahaman dia...
entah mana dia sekarang..harap dia maseh ok..bebas dari segala masalah dia dulu..

tidak pernah ku benci media itu..
tidak pernah aku benci semua itu..
cuma..

satu yang perlu kita tahu..
jangan mudah percaya dengan apa yang kita nampak dan dengar
kerana disetiap sebalik kesah...
ade kesah disebaliknya..

jangan kita mudah menunding orang laen
hanya untuk menutup busuk sendiri..
kerana orang yang kau tundingkan itu mungkin lebih mulia darimu..

lupakan lagu bangau ohh bangau itu..
kerana kurus si bangau itu bersebab..
tak perlu ditundingkan orang laen..


1 march 2009
~tazo~

hanya pepatah untuk malam ini..

malam ini ada 2 pepatah yang batu ku pelajari...
pepatah english la kn...
jom kita tgk..

pepatah pertama..
"sometimes we need to take a stand when standing is'nt soo easy"
-terjemahan bahasa jati melayu nya..kadang2 kita perlu tetap pendirian di dalam apabila situasi mendesak..


pepatah kedua...
"only in darkness,all colours become ONE"
-terjemahan dan tafsiran dalam bahasa melayu nyer..hanya didalam keadaan kesulitan sahaja akan menunjukkn kita kebenaran sebenar..mengajar kita menghargai sesuatu...

buka hati..
buang ego...
fikir-fikirkan lah...

selamat malam..
~tazo~

*sila nantikan episod camnie cap ehh penang tour..elmi sudah hampir habes edit pada saat ku menulis ini..

Saturday, February 28, 2009

sejenak di sini..berfikir..

sabtu..
28 februari 2009..
5.09 am..
maseh belum melelapkan mata..bukan kerana tidak mengantuk,tapi tidak mahu mengsia-siakan saat weekend hanya dengan tido..
haha..sejak terlalu bz..aku sudah mula amat menghargai waktu hujung minggu..kerana hanya pada masa inilah untuk bergembira tanpa tekanan,bergelak tawa,dan berborak kosong..
haaaihhh..sapa cakap jadi seorang student nie senang?..
teringat kata2 seorang lecturer aku
"saya tahu kamu bz,tak cukup tangan dan tension,tapi terima lah..kalau dah student,mmg mcm tu!"

sejak dari saat itu..aku berfikir dan kurang merungut pabila mghadapi saat sukar...

ok..tutup cerita pasal study..lgpun mggu nie aku pling banyak ponteng kot!..

-cerita laen-

sejak kebelakangan nie..aku selalu jer terdengar2 pasal soal hati nie...cinta la kan..entah la..myb bulan nie bulan cinta kot..haha

orang bercinta.
orang putus asa..
orang putus cinta..
orang frust..

semua nie adat hidup jer kot..aku pun dah lama tak berkecimpung dalam bidang nie..
bukan apa..cuma malas jer...
dah bosan..

orang bertanya..ko tak der awek??
aku hanya jawab "tak"
"nape?"
"sebab aku malas"

sebenarnya bukan aku malas ker ape..cuma aku maseh belom ketemu si dia...
orang yang boleh buat aku rasa pelik-pelik jer..
si dia yang seperti si dia yang kini jauh disana...
si dia yang aku kini sudah berputus asa terhadap dia...
si dia yang sering muncul dalam mimpiku...

si dia yang telah ku kuburkan perasaan terhadapnya..
bye si dia...

yeahh..itu lah sebabnyer..sebab aku maseh belum ketemu gadis seperti si dia..
kerana itu aku maseh sendirian..

sooo kalau ade timbul perasaan cemburu si teman terhadap kerapatan aku dan dengan sesiapa..
ingin ku nyatakan..janganlah risau...tak der pape...teruskan lah usahamu..
jangan dendami daku kerana itu...

kerana aku hanya sendirian..hanya punyai teman-teman...

selamat malam...
jujur,
~tazo~

Friday, February 27, 2009

keadaan disekelilingKU

jumaat...27 february

tinggal lagi 1 hari jer lagi sebelum kita meninggalkan bulan kedua dalam tahun ke-9 alaf ke-2000 nie...
bulan februari??
banyak yang aku lalui..bnyak yang aku pelajari...

gembira,
gila,
tensi,
excited,
hampa,
sedih

semua dah aku lalui..ada baik dan buruknya sendiri..bila difikir-fikir balek..semua yang kita lakukan dalam setiap saat hidup kita,akan mengubah saat yang laen pada masa yang akan datang..
sebab tu lah wujudnya perkataan "KALAULAH AKU" dan selalunya disusuli perasaan penyesalan...
tapi tak per!...corak lah hidupmu mengikut firasatmu..

apa yang ada disekeliling aku??
aku dapat rasakan
perasaan resah...
perasaan hampa..
perasaan gembira..
dan perasaan mengharap..

hahaha..macam peter pulak aku..leh tau semua nie..

sejak akher2 nie aku rasa macam nak kurang tak sehat..
nak kata deman tak der lah sangat..cuma asyek batuk2 jer..rasa susah nak bernafas lagi2 bila berbaring..
mungkin sekarang musim hujan kot..entah la..tapi sampai percakapan aku seharian sering terhenti untuk berbatuk...
semua nie mengingat kan balek pesanan2 si pengambil berat...
"jangan selalu mandi malam!,tak baek"
yer kot..sekarang asyek sejuk sikit jer aku akan terbatuk2 n susah nk bernafas...
haaaiihhh harap cepat lah sembuh kn..
bosan la kalau macam nie jer...

lupakan pasal aku

aku ade pesanan sikit buat teman-teman..
-bagi yang kurg sehat tu..banyak2 la berehat n mkn ubt (mie n moja)
-yang sedang bergelut test..juz buat yang terbaek!..no pressure ok?
-yang sedang putus chenta dan hilang harapan...yeeehhh padan muka..aritu v-day hepi sgt kot!
-dan bg yang sedang mnyesuaikan hidup dalam keadaan baru..teruskn perjuangan!jgn give up.



sedikit tarian dari jemari ku sebelum melelapkan mata...
selamat malam
~tazo~

Thursday, February 26, 2009

perasaan aku sekarang..

sendirian..
kesorangan..
kesepian..

selamat malam
~tazo~

Wednesday, February 25, 2009

camni cap ehh!!

ini hanya lah teaser untuk episod camnie cap ehh!! tour penang yang akan datang..
antara babak yang dijangka menarik..
-review gig penang tempoh hari
-interview artis-artis yang kacak..
-tempat pelancongan di penang..
-dan game show yang membuat anda menutup mata menyaksikannya

NANTIKAN!!




untuk menonton episod full rancangan camnie cap ehh!! yang terdahulu..sila klik disinie

berfikir sejenak...

ade sesorang bertanya kepada ku..
"asyek2 blog..x malu ker?"

soalan itu membuatkan aku berfikir sejenak dikala malam kelam ini..
kenapa aku ber blog?kenapa aku asyek menulis disini?apa objektif sebenar aku?

setelah puas berfikir dan gooogle di dalam otak ku..
aku mendapat jawapan..
sejak kali pertama aku tahu tentang dunia blogging nie..sejak aku maseh dibangku sekolah..
dan disaat itu jugak aku berpandangan bahwa "wahh nie cool!"
seakan diary yang open minded...
tempat coretan peribadi dan informasi tentang diri kita bagi sesiapa yang berminat...
sehat kan aktiviti nie??
x der la kita tensi-tensi jer selalu..
kawan pun banyak..
info pun berlambak...


soo..
buka lah hati..
fikir-fikirkan lah...
bagus ker ber blog nie??

jawapan aku..
OF COURSE!

laen orang..laen laen hati...laen perasaan...
dunia ini berwarna warni pelangi...

~tazo~

Tuesday, February 24, 2009

terima kaseh teman-temanku..



hari ini hari selasa..
24 hb feb..
terasa sunyi dan sepi keadaan rumahku..semua bagaikan kesedihan dan terasa kehilangan dengan kepulangan tetamu yang amat dialu-alukan..team bulan dari nilai..
shy,alip,moja,pa'an..
korang memang best..sumpah korang best!

selama 4 hari 5 mlm korang dekat sini..rumah nie penuh dengan gelak ketawa yang menceriakan..
hilang semua masalah..luput semua kerisauan..hanya keceriaan dan gurau senda di antara kita..
walaupun persahabatan kita maseh baru..tapi kelihatan amat mesra dan kuat..sejujurnya aku mengucapkan banyak2 terima kaseh sebab bersama kami semua dalam antara hari2 yang paling best dalam hidup aku..

antara favourate moment yang aku tak dapat lupa
-malam pertama korg smpai,korg tunjuk dkt aku jin belaan moja,amat creepy!sampai aku nk tido pun amat takut..first time dlm hidup aku jmpe benda2 pelik mcm tu
-hari jumaat,rancangan nk gi mengkuang dam tertunda sebab hujan.tp mlm tu karoke amat best! tak sangka suara korang amat best..tak patut kena reject audition af..
-hari sabtu..hari yang amat2 memenatkan!tapi gila-gila fun...penuh dengan gelak ketawa..dari penang gig,interview bunkface(sori mie,pic aku snap blurr),mkn kt gurney drive dlm hujan,lepak dekat gurney plaza,panjat 5 tingkat tangga (tinggi!),jalan2 dekat feringgi...nyanyi dengan petikan guitar shy di pdang kota lama..berfotoshoot di fort conwell..berfotoshoot sekitar pulau..maen games smbung ayat sementara tggu feri pkol 5 pagi..dan berdota sehingga 7 pagi...
walaupun semua amat letih.tapi maseh lagi dlm mood ceria...

nie antara gambar-gambar kenangan..bak kata shy "kita akan nangis tgk gambar nie bler tua"


padang kota lama..menyanyi bersama




akhir kata dari ku...
kepada teman-temanku..semoga persahabatan kita berkekalan..
tunggu aku sampai nilai pulak..
thanks a lot for all this happy moment!
aku syg korg...


puisi buat seorang ibu..



bondaku



hari ini bertarikh 24 feb 2008..

tarikh 24 februari mungkin hari biasa bagi insan-insan lain di dunia ini..
tapi bagi aku..tarikh ini amat teristimewa buat diriku..kerana ia adalah tarikh ulang tahun kelahiran bonda kesayanganku..puan ZAITON BINTI HARUN...
aku amat kesal kerana berjauhan dengan bonda pada tarikh ini..bahkan aku rasakan pada hari ini ibuku agak kesunyian..kerana hampir kesemua anak2 beliau berada jauh dari sisi...
maafkan adek! sebab tak dapat bersama mak..

tapi bukan tarikh 24 februari yang mendetikkan perasaan sayangku padamu..
aku memang sayangkan ibuku setiap saat dalam hidupku...
perasaan sayangku padamu tidak pernah berbelah bagi...

satu puisi buatmu ibuku...
ikhlas dari hati sorang anak mu yang nakal dan degil..hanya untukmu..ibuku..terimalah


ibu,bonda,mak
engkaulah insan pertama dalam hidupku..
insan pertama dalam kaseh ku...
tidak dapat ku bayangkan gelapnya hidup tanpamu...
aku amat sayangkan mu..

maafkan aku..
ketika ku mendetikkan perasaan marah pada hatimu..
ketika aku degil mendengar nasihatmu..
ketika aku kekok dengan pelukan mu dihadapan rakanku..

maafkan aku..
atas semua perbuatan nakal ku semasa kanak-kanak..
atas semua kekasaran bahasaku padamu..
atas semua keingkaran ku padamu..
maafkan aku..
kerana aku tidak sengaja menyakiti hati sucimu...


terima kaseh..
atas semua kaseh sayang yang engkau curahkan padaku..
atas kesabaran melayani gelagatku..
atas semua saat yang engkau luangkan bersama ku..

kerana aku amat menghargaimu..
aku amat menyayangi..
aku amat mencintaimu..
engkaulah ibu terbaik bagiku...

"MAK...
selamat hari ulang tahun kelahiran adek ucapkan...
setiap hari adek doakan mak...
adek sayang mak sangat-sangat!"

YA ALLAH aku amat bersyukur padamu..menghadirkan insan sebaik ini didalam hidupku..
terima kaseh!..panjangkanlah umur dan limpahilah ibuku dengan kesihatan yang baik..AMIN.

~tazo~