Monday, March 30, 2009

berhenti berharap

bukan disko retro...
tapi layan jer...



Berhenti Berharap - Sheila On 7


Aku tak percaya lagi
Dengan apa yang kau beri
Aku terdampar disini
Tersudut menunggu mati

Aku tak percaya lagi
Akan guna matahari
Yang dulu mampu terangi
Sudut gelap hati ini

Aku berhenti berharap
Dan menunggu datang gelap
Sampai nanti suatu saat
Tak ada cinta ku dapat

Kenapa ada derita
Bila bahagia tercipta
Kenapa ada sang hitam
Bila putih menyenangkan

Aku pulang…
Tanpa dendam…
Ku terima kekalahanku

Aku pulang..
Tanpa dendam
Ku salutkan kemenanganmu.. woo

Kau ajarkan aku bahagia
Kau ajarkan aku derita

Kau tunjukan aku bahagia
Kau tunjukan aku derita

Kau berikan aku bahagia
Kau berikan aku derita

Aku pulang..
Tanpa dendam..
Ku terima kekalahanku

Rebahkan tangguhmu
Lepaskan perlahan
Kau akan mengerti
Semua..

Aku berhenti berharap
Dan menunggu datang gelap
Sampai nanti suatu saat
Tak ada cinta kudapat

Sunday, March 29, 2009

kenali saya part 3

[One]
Who was your last text from?
zety

[Two]
Where was your default picture taken?
queensbay mall

[Three]
What's your FULL name?
muhamad murtadzo

[Four]
Your current status?
single and in process of changing that

[Five]
What is your current mood?
letih+mengantuk+gila gossip girl

[Six]
How old are you?
21

[Seven]
If you could go back in time and change something, would you?
i will stdy better on my spm

[Eight]
What's your favorite color(s)?
purple..purple is the new cool

[Nine]
Ever had a near death experience?
banyak kali...yeahhh...makes me appreciate life

[Ten]
Something you do a lot?
online

[Eleven]
Who can you tell ANYTHING to?
elmi

[Twelve]
Name someone with the same birthday as you.
ermm tak tau..birthday sy amat lambat..soo semua org asek lupa jer.. :(

[Thirteen]
If you could have one super power what would it be?
stop time..hehehe...

[Fourteen ]
What's the first thing you notice about the opposite sex?
her eyes...

[Fifteen]
Favorite season?
autumm

[Sixteen]
Do you still watch kiddy movies or tv shows?
for sure!

[Seventeen]
What are you eating or drinking at the moment?
nothing..sy tgh lapar..biasalah org bujang..

[Eighteen]
What language do you speak?
english and bm

[Nineteen]
Describe your life in one word.
getting better...

[Twenty]
Do you have any tattoos?
no..yekk

[Twenty-one]
Who was the last person you hung out with?
my friends!

[Twenty-two]
What are you thinking about right now?
to sleep or watching movies??

[Twenty-three]
What should you be doing?
sleeping..n resting my neck+leg+eyes

[Twenty-four]
Who was the last person that made you upset?
no one i think..sy baik

[Twenty-five]
What are you listening to?
cengkerik menyanyi lagi dalam hujan..wahhh..macam dekat kg jer..

[Twenty-six]
Do you like working in the yard?
kadang2

[Twenty-seven]
Who is with you?
no one...im alone..as usual..dah biasa.. :(

[Twenty- eight]
Do you act different around the person you like?
mybe...ask her..and then ask my housemate..compare it

[Twenty- nine]
What is your natural hair color?
black

[Thirty]
Last time you were really happy?
2 tahun lepas...tapi dah lupa semua dah..

kenali saya part 2

Finish the sentence...

1. My ex is ...immature..

2. Maybe I should...watch gossip girl one more episode

3. I love...my family very2 much!

4. People would say that I'm... poyo

5. I don't understand... kenapa ahli politik semua kaki kencing

6. When I wake up in the morning... i will find n wet my toothbrush

7. I lost...nothing...

8. Life is full of... up and downs like roller coster

9. My past... makes me smile.

10. I get annoyed with... hipokrit people!

11. Parties are...bestttttt!!

12. I wish... i drive a vtec.

13. Dogs... pandai dari kucing tp haram

14. Cats..adalah specis memey,momo,and epi.

15. Tomorrow...i hope i will do some rivision on thermodynamic2.

16. I have a low tolerance... with hopokrit people...

17. If I had a million dollars...i will make a bussiness

18. I'm totally terrified...of losing my family

19. My spouse...spouse tu ape??..

20. My life...getting better....
p

kenali saya part 1

Are you afraid of losing the last person you talked to?
- ermm a bit..coz dia baru jer muncul dlm hidup saya

Whats the third text in your inbox say?
- yes3.markah dpt0ng.ngee~

Have you ever cried from being so mad?
- tak..tapernah

Who was the last person to leave you a myspace comment?
- lynyuu..

Who have you texted the most today?
- zety..

Is the last person you kissed mad at you?
- no lah...my mom love me!

Have you ever kissed anyone who's name began with a M?
- M for mak...yess

Has anyone ever rhymed your name with another word?
- tazooo poyoooooo...

Is anything bothering you?
- yaaa..test n revision!

Is there someone that makes you happy every time you see them?
- Ya. Saya punya kawan yang hebat.(jawapan amy)

Are you satisfied with how things are going?
- very!

Have you ever tried your hardest, then got disappointed later on?
- ermm yes..but i always think on the positive side of it..

What did you do today?
- drive..jalan2...jalan2 lagi..movie..makan..jalan2 lagi..drive..

What do you think of smoking weed?
- bodo

Do you like to cuddle?
- tak pernah try lagi la...anyone want to cuddle wif me???

Does the thought of marriage scare you?
- no...it coz it is a human nature...

Did you wake up in the middle of the night last night?
- yeahh..amat sejuk..bgun and slowkn kipas..

Last time you saw your best friend?
- semua kawan saya best friend saya

Have you ever done something you promised yourself you wouldnt?
- yeahh..smoking..

If the someone kissed you on the lips said that you were the only one they wanted, would you believe them?
- yes..

Would you ever take someone back after they cheated on you?
-it depends on the situation lah...but kemungkinan besar no!

Have you ever slept in the same bed with someone you kissed?
- nope...

Are you happy?
- baru jer ...

Do you have a bad habit?
- yup...akan tiap hari lewat 20-25 minit ke klas...lecturer sy syg sy...heeeeeee

Were you happy when you woke up?
- haha...mesti lah!

Have you ever kissed anyone whose name begins with A?
- abah...

Would you rather have long or short hair?
- short

Who is the last person you called?
- ermm elmi...dia pakai no siapa tah maen2 miskol..pastu bler di kol balek buat2 hilang ingatan..pastu ckp dkt sabah ramai gler awek cun bahhh...

Do you always answer your phone?
- yess..walaupun tgh tido..

Have you ever been in a car accident?
- ermm never..tapi selalu hampir2,nyaris2,sipi2

What are you currently hearing?
- bunyi cengkerik menyanyi dalam hujan..amat lama x dgr!!

Will you be in a relationship next month?
- haha..i hopeee sooo..haha

Have you ever liked someone who all your friends hated?
- no..tapi kawan biasa jer ngan dorg...sy x der masalah dgn mereka..tp tak la like

Are you happy with the way life is going?
- rasanya hepi..nk apa lg kn kn?

Is there anyone you want to come see you?
- my family..n cats..

Are you sarcastic?
- haha kadaaanggg kadang

How are you doing right now?
- wangi,hepi,kaki lenguh...

Do you laugh easily?
- yes...

Do you have an ex that you wish you could still have?
- N.O.!!

Are you generally a nice person?
- yes...tanya teman2 saya...

Ever talked on the phone for more than 4 hours?
- gila!

Whens the next time you will see the person you like?
- myb tomorrow..

Have you ever liked anyone older then you?
- ermm no..x best..

Who do you wish you were with right now?
- my family..miss them! saya saket sorg2 x der org peduli pun :(

Can you make yourself cry?
- dulu jer..tp sekarang dah tak boleh sebab dah lupa semua...

How many hours of sleep did you get last night?
- 4 hour..pastu bgun tgk rtm..wakaka

Have you ever liked someone who treated you like crap?
- dulu...

What woke you up today?
- sebab sejuk sgt...n excited

Do you hate being alone?
- yeahh kalau setiap masa..tapi kadang2 sy suka sendirian...tgk keadaan sekeliling smbil berfikir.

What happened at 9:00 am today?
- baru lepas tgk JGO dkt rtm...dorg x pakai baju bulan!

What were you doing at 2:02 this morning?
- dah lepas dah..sekarang 2.07 am

Do you want your tongue pierced?
- yeahhhh...tapi haram kn?

Do you say sexy a lot?
- nooo

When was the last time you had a sleepover?
- tak pernah

Do you have any gay friends?
- macam ada jer

Do you want to get married & have children one day?
- kemestian...

Do you still think about your ex's?
- sudah lupa semua...

What is your current profile song?
- tiada lagu di profile sy..sy nk keadaan tenang...

When was the last time you did the dishes?
- baru jer td...basuh sudu lepas mkn ubat batuk

What was the last movie you saw in theaters, and with who?
- KNOWING..with zety

Are your underwear and socks folded in your drawer or just thrown in?
- baling saja..mereka sedia untuk digunakan...

Sleep on your back, side, or stomach?
- semua posisi...kecuali stomach..mandul!hahaha

What would I find if I looked under your bed?
- ermm ada lagi satu tilam baru(dlm plastik lg) dan beg2 lama yg berabuk

Friday, March 27, 2009

senyum itu best!

sekarang aku rasa hepi..
hatiku tersenyum entah kenapa...
aku sendiri pun tak pasti..

biarlah...asalkan aku hepi kn??
dah lama aku tak rasa macam nie..
humm mgkin harusku tamatkn penantian selama ini..


entahlah...
yang aku tahu..
aku punyai hati yang sedang mengukir senyum nya...

Thursday, March 26, 2009

diriku dan hariku bertemankan batuk ku

kames,26.03.09
1.38 a.m.


sudah sampai penghujung hari rabu bagi aku..
aku nak masuk tido dah..
untuk lupakan apa yang tak perlu dan sematkan apa yang manes..

hari ini aku sangat letih sebab semalam tak cukup tido..ya aku nie mmg jenis yang amat cerewet untuk tido...bantal tak boleh keras or lembut sangat..
keadaan tak boleh panas or sejuk sangat..tilam tak boleh berlekuk tanpa seimbang,sebab tu aku selalu terbalik2 kan tilam dan bantalku..
humm kalau semua ciri2 ini tak dapat..mmg aku tak dapat tido lena la jawabnya..sebb tu aku mampu berjaga walaupun dah tak tido 2 hari dengan hari yang penuh aktiviti..

tapi semalam cuma dapat tido 2 jam saja..lepas tu boleh pulak aku termimpikan pasal si kucing dirumahh...haaihh si momo...knapa la mimpi aku pileh ko ek??
semalam aku tak dapat tido sebab batuk..ya..batuk yang sama yang dah mencapai usia 4 bulan sudah..argghhh!!kini aku dah tak dapat bertahan lagi..amat marah!bengang!menyirap,semua lah dengan engkau si batuk bodo!!..

aku dah jumpa kn doc aritu..dah habes pun sebotol ubat batuk yang dia bg kt aku ditelan..tapi tetap sama..yela..aritu dia suruh datang balek ke klinik lepas 3 hari..tp aku mcm mls jer nk gi sbb aku mkn ubat dia tak sperti jadual masa yang tercatat atas botol tu..alaaa doc..biasalah orang bujang...waktu makan nasik pun tak tentu..nie kan pulak ubat..hummm selain ubat doc tu kasi..aku ade beli ubat batuk yg amat mahal jenama brecol..pun dah abes sebotol,tulis ade kodeina..tp still no effect..soo skang tgh dalam proces botol ketiga pulak..ubat batuk cap ibu dan anak..hehe..sedap sikit..ade madu..yum yum..skang pun dah tinggal suku botol..
aku pun tak tau la kalau tak ok jugak..haiihh...aku nk tido lena la!! tak nak mimpi kucing lg..


hari nie aku hadir kesemua kelas aku...yup aku tak ponteng hari nie..walau mmg tak terkira byk nya lintasan2 niat ponteng dlm jiwa raga ku..tp aku tetap tabah!..
sebab apa??sebab mggu lepas ari rabu..abes sehari kelas aku ponteng..wakaka...
haha..apa nk jadi ngan ko nie tazo..tapi tak per!!..sebab mmg silibus dah nk abes pun...

tadi aku masuk kelas encik najib..mggu lepas aku x masuk kelas dia..tiba2 dalam kelas tadi dia cari aku.."mana tazo??sy ada perasaan mggu lepas x dtg kn?,kenapa??"
adoi...aku cuma jawab "sy x sehat cik!" haha betul kn..aku batuk..lepas tu..kertas attendent sampai dkt tgn dia..sume budak dah abes sign..ermm yg x best nye..baru tadi dia prasan aku x dtg mggu lepas..dan baru tadi jugak aku tandakn petak kosong attendent utk mggu lepas..
haha..sapa suruh dia tak pangkah kn??
soo dia belek2 kertas tu..pastu pandang aku dengan pandangan seorang pemburu...
aku pun dengan blurnya buat2 tekan2 kalkulator..haha...natijah dari perbuatan itu...
abes hampir semua soalan tuto dia asyek tnya kt aku boleh jawab x??
paham x???..pastu tggu sebelah aku semasa aku menulis..(padan muka ko tazo!)..


hari rabu mmg aku tak der klas petang..soo aku mkn tghari ngan si elmi camni cap ehh..pastu terus utk menyambung tido..tbe2 ade pulak orang ajak dating..wakaka..
soo aku pun gi la wayang..cter "TAKEN"..
yeahh amat best cter tu..byk pengajaran.tapi yang tak best nya..aku terbatuk2 dalam panggung n semasa berbual sambil mkn dgn si dia..
bengang betul la aku ngan ko sang batuk!!...


mggu depan aku ade test thermodynamic 2....esk aku rasa macam nk start stdy dah..sbb gara2 kelakuan en najib dalam kelas tadi,aku tersedar yg aku mmg blur dgn apa yang dia ajar sebelum nie..haha..kne la stdy byk2 sket utk test 2 nie...test satu hari tu Alhamdullilah agak terbaek jugak markah yg aku dapt...soo nk test 2 pun mcm tu jgk...
soo kawan ku...teman ku..tlg doakan ok??


lagi satu..kalau ade petua untuk hilangkan batuk boleh la dikongsi2 sama saya...sudah tak tahan tak dapat tido lena...




selamat malam
~tazo~


*dah telan ubat batuk..harap2 dapat tido lena tanpa gangguan...

Wednesday, March 25, 2009

cinta itu cinta..

"wah cantik nya awek tu!"
"ohh hensem nyer mamat tu"

biasakan kita sebut perkataa2 kt atas tu??
walaupun dalam hati,tapi kita ada niat kn??

cantik dan hensem tak bermakna itu cinta..

kerana cinta itu buta..
kerana cinta itu bukan hanya di mata...

kacak rupa paras tidak menggambarkan kacak tingkah lakunya..
cantik paras rupa tidak semestinya membuat hati tersenyum..

setiap manusia ini tercipta dengan kelebihan tersendiri..percayakan dirimu..dia ada pasti disisi..

~tazo~

semangat yang hilang

hidup..
soal hati..
perasaan..
gembira..
menangis..
takut..
teruja...


semua ini perasaa yang biasa bagi kita semua..sejak lahir lagi kita dah mula rasa perasaan ini..kita takut bila disaat pertama mata dibuka dan rasa selamat dan gembira bila di dalam pangkuan si ibu yang baru sebentar tadi bertarung nyawa demi untukmu..

semakin membesar..
semakin kuat semua perasaan ini..
semakin ingin tahu kita tentang semua ini..
zaman remaja yang memberontak,
hidup dewasa yang berdikari..

namun maseh tidak boleh lari dari semua perasaan yang menghantui jiwamu ini..

gembira bila berselisih dengan si dia..
menangis bila dia pergi tak berpaling padamu..

semua ini maenan hidup yang sungguh rumit..


tapi satu saja pesan ku.
tabah dan bangun la semula pabila jatuh..
jauhi perasaan "menjatuhkan diri"
kerana dirimu amat la berharga..
hargai apa yang ada di sekitarmu..
helalah nafas sedalam dalam nya tanpa menghiraukan si busuk hati disebelah..

sambut lah pagimu dengan senyuman..
nescaya hari akan tersenyum buatmu..


~tazo~

Monday, March 23, 2009

rapikan si mamai


aku adalah aku..
aku sama seperti semalam..
aku juga akan sama pada hari esok..
benarkah pegangan ini??

beberapa hari ini semua semacam berlaku secara perlahan bagi aku..kadang-kadang bagus juga macam nie..take it slow kata penyanyi comel si estrella tu..
semua ini bagi aku masa untuk berfikir untuk masa depan...umur dah 21 tahun..dah cukup matang kalau ikot kelender negara,sebab dengan umur ini kita boleh membuat keputusan untuk mencorak masa depan negara sekalipun..
tak kesah la..
keputusan yang sama walau orang laen itu jaraknya umur 10-20tahun lebih tua dari kita.
hak yang sama walaupun dia kaya atau miskin..



sooo semua nie buat aku berfikir..apa yang sebenarnyar aku nak dalam dunia berumur 21 tahun nie???
cukupkah kalau sekadar berlandaskan cita-cita ketika kita si anak comel??
atau pun perlu objective baru dalam hidup....
kata orang2 tua.."kalau ikutkan hati,mati la kau!"..
yelah..kalau ikut hati..kita semua nak bahgia kn..
kalau boleh nak jer aku tanya dkt org2 tua..."salah ker kalau nak bahgia??"
tapi apa si tua tu cakap betul jugak bila difikir2kan..

ok tazo..
sekarang,hari ini,selama nie apa yang ko nak dalam hidup kau??

aku nak duet byk,kekasih comel,engine vtec,kawan yang hebat,hidup yg gembira,
haaa itu saja...boleh???

kan bagus kalau kita boleh dapat apa yang kita nak..
tapi semua tu mustahil kalau kita tunggu saja..
kalau nk duet byk kena la blaja pandai2..berusaha,jangan asyek tgok wonderpet jer..
kalau nk kekaseh comel kena la berani pegang komitmen dan berani amek risiko...
kalau nk kawan yang hebat,jadilah kawan yang hebat utk org laen
kalau nk hidup gembira, cuba gembirakan orang laen...


aku gembira tengok kawan2 sedang bergembira bahgia dan sudah mempunyai hala tuju dalam hidup masing2...
aku pun nak macam tu..
dah tak nk asyek tido dann tunggu hari esok sahaja..
tunggu hujan mengubah suasana..
tunggu msg yang tak akan sampai2...

aku dah tak nak macam tu lagi..
jom...
melangkah ke tempat baru...


~tazo~

Thursday, March 19, 2009

tazo malam ini

dah beberapa hari aku x update blog nie..
bukan saja aku tak nak update..tapi blog aku nie sengal sikit..penat aku tulis..tapi tak boleh nak publish pun..and then semua nukilan aku hilang macam tu jer kan..mgkin blog nie merajuk di spam oleh si jang tu kot..

untuk entry kali nie aku ade ucapan..
aku nak ucapakan berbanyak2 tahniah kepada alip dan naimah yang baru saja menimang anak sulung dorang..adek iqbal kalau tak salah aku namanya..
tahniah la alip..aku bangga ngan ko ! seyes..
bler tgk kebahgiaan keluarga alip nie..mmg aku akui,terasa amat jeles laher di segenap lubuk hatiku..
yela..alip dah bahgia bersama isteri tersayang dan si kecil..aku ape pun tak der lagi..
ko ckp kawen tu best gler ek alip??..huhu mmg jeles aku...

tak per lah...aku harap nti kalau bila2 ada masa ade peluang untuk aku berjumpa si kecil iqbal tu..boleh kn??

hehe..
ok cter laen pulak...
sekarang pukul 12.46 am
esk aku ade test..test subjek mechanical design..haaaiihhh..lemah betul lah aku..dah byak yang aku baca..tapi macam tak masuk otak jer...blurr betul!..mana tak nyer..asek monteng klas jer kn.
aku harap dapat la jawab test pkul 8 pgi esk...
kawan2 tlg doakan saya ok??


kejap jer aku rasa dah nak weekend dah..
tapi weekend nie aku ade ceramah pulak..haaaihh..entahlah..petang tu ade yang ajak gi gig the times..aku tak terasa nak gi pulak..mungkin nk rehat jela minggu nie..sebab start minggu depan,test aku dah berlambak2 dijadualkan utk aku...
soo kita rehat kan otak dulu ok..

apa-apa pun.aku nak sambung stdy balek untuk test esk..
bosan kan hidup student nie??hehe..satu jer pesanan beta..
hepi2 selalu...dan jangan pikir sgt problem tu..

selamat malam...
~tazo~

*harap si dia segera datang..sy menunggumu..come on si dia! runn!

Monday, March 16, 2009

mari sayangi diri..

hujung minggu nie agak slow bagi aku..
kira ok la tu..dah berturut2 aku buat mcm2 aktiviti bila masuk weekend..
soo weekend nie aku cume rileks saja..
tgk wayang yang dah agak lama aku tinggal,maen games ber round2 tanpa henti..
tidur lewat..bangun amat lewat..skip lunch and straight to dinner..

tapi hari nie hari ahad..
aku bangun pukul 2 setengah ptg..
sebab semalam aku tak boleh tido..masuk tido pkol 4..pkol 5 maseh berguling2,pkol 6 aku maseh lagi berguling tapi dengan perasaan amat bengang! sebab aku maseh tak boleh lelapkan mata..
bukan sebab tak mengantuk,tapi sebab batuk..yup..batuk yang sama yang kalau aku kira2 hampir 3 bulan aku hadapi nya..dan dah 3 bulan aku biar macam tu jer..tapi kini makin amat2 teruk..
pantang sejuk jer,mst batuk2 mcm hanjeng la aku..arghhhhh! amat tensi sebab batuk itu berteman kan sesak nafas..cehh bayangkan aku tak boleh tido bukan sebab tak mengantuk..tapi sebab tak boleh bernafas..

soo aku amek keputusan nak kena jugak gi klinik..
satu perbuatan yang dari dulu agak kurang aku gemari..
soo doc tu cakap dia bagi aku ubat batuk yang kuat kesan nya + antibiotik yang perlu dihabiskan..tapi dia cakap 3 hari lepas nie kalau maseh x der perubahan kena datang jumpa dia balek..entah la..tadi dah banyak sudu aku telan ubat hitam yang dia bagi tu...tapi maseh teruk jer batuk..ermm macam nak kena jumpa dia balek jer..malas betol!!..suka la doc tu dpt duet lagi..


disebalek kesah aku yang merepek tu..
selain tu ade benda laen yang aku nak tegur..selama nie aku pendam jer,
coz aku bukan la sorang yang suka merungut..
nie pasal sikap orang KITA di jalan raya...
bukan apa..sepanjang aku nak gi klinik yang dekat tu tambah gi restoren makan lebih 3 kali aku hampir2 kemalangan...bukan sebab aku tak sehat..n bukan salah aku pun..
haaihh cuba la jaga nyawa tu sikit..
yang paling aku bengang bila ade brader moto nie..dah la bawak anak dara orang dkt belakang,dkt jalan biasa seiring jer dgn aku..dia kiri aku kanan..tapi bila nak masuk simpang jer terus nk tunjuk gaya pro kona baring,pastu dah makan jalan aku kat kanan..
dah la lane kanan tu lane laju,pastu makan jalan, kalau jauh aku tak la kesah..tapi boleh plak nk buat aksi baring makan jalan dengan jarak awek dia dengan engine aku tak sampai pun 5 inci..
dah brek mengejut terkejut aku disitu...lock wheel trus!..kesian irene! (nama ketaku)
damn!dia buat bodo dan terus belah..
wehh tak nak berterima kaseh dkt aku ker??org yang dah selamatkan nyawa kau tuh!
kalau jer aku tak brek..memang dah terbaring jer 2 orang tuh..

itu lah..
aku pun bukan apa..bukan baek sgt pun atas jalan..tailgating,speeding,ciloking,dirft semua aku dah biasa..
sepanjang 4 tahun lebih aku memandu nie..dah byak yang aku nampak n aku alami..
terbabas,wheel lock,gengster jalan raya,tergelincir..semua perkara itu dah jadi adat bagi aku..
cuma berhati2 la atas jalan raya tu..buat ape nk cepat sangat,kalau difikir2 kan balek,macam kita sendiri yang mengejar maut dkt atas jalan..
jangan menyusahkan orang laen..
ingat orang yang tersayang..tu jer..tak macho pun kalau kelam kabut atas jalan nak tunjuk hebat tapi tak kesian jeritan batin engine anda..


nasehat saya sebagai teman- sayangi lah nyawa anda,byk lg menda indah dlm dunia nie yg belum kita tempuhi..jangan bunuh diri..

nasehat saya sbg bakal seorang jurutera mekanikal- sayangi lah engine anda..kelajuan mengikut kemampuan engine..kerana setiap komponen walau sehalus manapun perlukan pengiraan yang tepat mengikut keadaan ,bukan ikut teori apek taukey bengkel repair..


yang merepek,
~tazo~

Sunday, March 15, 2009

.....................



hari ini dia bangun dari tidurnya..
tidur yang dirasakan kosong tanpa mimpi..
tanpa warna-warni yang pernah dirasai dulu..

pagi berlalu ditemani cahaya matahari terik
namun dia merasakan tiada apa yang istimewa tentang itu..
hanya hari-hari biasa berlalu tanpa kenangan..
kenangan yang dahulunya mengukir senyum tawanya..

sudah sekian lama dia begitu..
berada dalam keadaan tanpa kepastian..
dendam atau kehilangan..
hanyut dalam dilema itu..

kini,
dia bukan dia yang dulu lagi,
dia bukan lagi si lemah..
dia tersedar dari dilema itu..

mencari apa yang tak pasti
untuk dijadikan yang pasti..
hanya masa akan menentukan
tentang erti penantian dan kesabaran
menempuh ombak yang mendatang dengan penuh ketabahan..

~tazo~

happy birthday tooo youu!!


happy birthday..
selamat hari ulang tahun kelahiran aku ucapkan kepada..
kepada siapa ek??
kepada kakanda ku..siti noor hasanah ghazali (betul kn eja?)

maafla klau ucapan ini terlambat 25 jam..
bukan niat dihati tak ingat..cuma sejak kebelakangan nie..biasalah agak nyanyuk sikit,soo macam ingat2 lupa jer smalam hari jadi kakandaku

14 march kn?
soo tahun nie tahun yg keberape ek..jap nk kiraa.....................
haa..26 tahun kn?
wahh selamat hari tua la saya sebagai adekmu ucapkan..semoga panjang umur,dimurahkn rezeki,dipermudahkn urusan,dan dikurniakan orang ketiga cepat2 okey??
bila lagi nk bg anak buah dkt adekmu nie lg??

sorie la tahun nie tak der hadiah..
tgh agak kurang wang la sekarang..sume dah abes bayar bil rumah..huhu...
tinggal rm3 jer dlm wallet..huhu =(
tapi tak per!
selalu orang cakap "its the tought that count!" kn kn?

lagi sekali saya sebagai adekmu nk ucapkan..
selamat meyambut hari ulangtahun kelahiran..happy birthday!
jaga diri baek2 ok..

yang mengambil berat dan caring terhadapmu..
adekmu..
~tazo~

Saturday, March 14, 2009

Friday, March 13, 2009

what friends for?


its being a while since i posted my entry in english..
for nothing particular reason today i feel like posting one today..

at this moment there at 6,417,652,321 people in the world. some are running scared. some are coming home. some tell lies to make it through the day. others are just now facing the truth. some are evil men, at war with good. some are good, struggling with evil. six billion people in the world. six billion souls. and sometimes all you need is one.


yeah..
in this moment there are about six billion people in this world..they all wif their on life..wifes,husbands,fathers,mothers,mens,womens,teenagers,and kids..
they all living their life routine as usual..
fulfill their duties to the world..

soo do we..
we all are the same ..
but sometimes wif all the billions and billions people around us,
we tend to feel lonely,feeling left out,feeling out of place..

soo it is natural for us to be sad..
but sometimes we forget about people around us..
they care about us..

yes they do..
our friends and family..dont left they behind..dont closed ur heart for them

do share the love
do share the feeling..

and u will be suprise coz..as u know it,tears in ur eyes have gone without u noticing it..


this is what people around us for..they do it with asking for a return


they cheer u up when u have tears in ur eyes

they protect you from danger!

they catch when you f
all

they cares about you..



soo...open up ur heart..
dunt feel alone coz ur not..


~tazo~


mood

kenapa dengan mood semua orang nie??
semua mood macam tak menentu saja..
tahukah kamu semua ini mempengaruhi mood persekitaran anda??

jangan lah bersedih..
tak kira mengapa masalah mu..
semua dapat diselesaikan
buka lah hati untuk rakan2...
jangan pilih jalan pintas ok??

selama aku hidup hampir 21 tahun nie..
boleh cakap jugak la dah beberapa kali aku hadapi situasi hampir mati..
berdepan dengan bahaya di depan mata sehingga hilang reflek bernafas dan terasa anak mata secara automatic membesar dengan tiba2..
disaat itu hilang segala masalah..
dan apa yang akan kita ingat??

satu saja...
orang yang tersayang..
disaat itu kita akan terfikir tentang mereka..
kerana mungkin itu saat terakhir milik kita..

jadi nikmatilah hidupmu dengan penuh ketabahan..
keberanian..dan kegembiraan..
gembirakan lah keluargamu dan temanmu..

kerana merekalah hidup mu..






selamat malam
~tazo~

Thursday, March 12, 2009

kenapa serious sangat nie??


hari ini asyek hujan saja..dan tak henti2..sejuk!
best jugak macam nie sbb dah agak lama jgk tak hujan...tp cuaca mcm nie sbbkn ramai temanku demam..tak per lah..penghapus dosa org kata..kalau yang demam tu.jgn lupa mkn ubat okey?

petang tadi aku tido..wahh bestnyer dapat tido dalam hujan..lagi2 tak der kelas petang,bukan macam org-org tu..hehe
tengah best tido tanpa mimpi (ermm dah lama aku tido x bermimpi :( )
tiba2 aku terjaga dengan terkejut..wah kuatnye bunyi guruh berdentum2,dah lama tak dengar mcm nie..membuatkan aku terus terjaga..aku tgk rumah sunyi sepi,ade yang maseh tido,ade yg seharian tak keluar bilek,dan tak lupa juga yg terpaksa ke kelas..

sendirian aku duduk di ruang tamu yang gelap..bertemankn dentuman guruh yang seperti berborak sesama mereka,aku pandang keluar,melihat hujan turun dgn begitu lebat..
aku lihat..
aku pandang...
aku renung...
timbul rasa tenang dihati..

entah kenapa hujan boleh menenangkan..
fenomena hujan tersebut membangkitkan kenangan2 zaman silam,
teringat balek kali terakhir aku betul2 mandi hujan..masa form 2..lepas habes sekolah petang..
mmg best mandi hujan dengan uniform skolah..basah lenjun aku masuk dalam bas awam ekon utk balek ke rumah..menggigil disitu..

teringat kembali waktu kanak2 dulu
kalau hujan jer..mst aku suka..sebab ape?
sbb kampung dkt belakang tu mst banjir ..tp tak der la banjir teruk..agak2 dlm takat peha orang dewasa..tp bg penduduk situ..tak der masalah sbb rumah dorg sume berkaki tinggi..
sooo klau hujan jer..lepas hujan tu mst aku excited nk maen air banjir dkt kampung tu..
mak slalu larang kata air tu kotor! jgn maen!...
tp kalau time2 tu la kteorg paling best maen tangkap2 berudu yg mmg byk masa tu..
meranduk air banjir..maen tolak2 dalam banjir..lumba kayuh basikal dalam air..semua activiti tu bertemankn nyanyi katak yang amat merdu ketika itu
wahh amat best!!

tapi itu dulu..
sekarang dah banyak yang berubah..
kampung dekat bagan ajam tepi pantai tu pun dah dirobohkan utk bina highway..
ade lah sikit2 peninggalan lama..
kawan2 kat situ pun entah kemana dorg hilang..
mungkin sbb dah hampir 10 tahun aku pindah kot..dah tak dpt contact..
pantai pun dah berubah jd rehat dan rawat..sampan2 nelayan dah merosot bilangannya..

seronok kn bila kadang2 ingt kembali kesah2 lama..
zaman kanak2..
setiap org ade kesah nye sendiri,,kesah yg mencorak diri mereka sekarang..
bagi aku tu lah salah satu kesah nye..

sekarang semua dah dewasa..
semua mengejar kematangan..
hilang semua peribadi semasa berstatus si kecil comel..
kini kita sering menganalisa sesuatu perkara sbelum melakukan nya..
baek ker menda tu?buruk ker benda tu?apa akibatnya?perlukah aku buat?apa yg akn aku dpt?
semua persoalan tu akan secara automatik timbul dalam pemikiran kita sebelum kita buat apa2 perkara lagi..mungkin sbb tu org dewasa selalu dlm tekanan..selalu dlm masalah..
ada org penah ckp dkt aku.."kdg2 kita kne let things loose"
tak perlu fikir dan analisa sgt..
dan mungkin...mungkin..
kita akan rasa balek kegembiraan ketika kanak2..

juz have fun!




why so serious??
~tazo~

Monday, March 9, 2009

coretan saya


8 march 09
port dickson,bbq party


isnin,
09 march 09..selamat malidul rasul
11:57 pm

kini aku telah selamat sampai dan kembali di pulau pinang..tanah yang "pi mai pi mai aku tang tu jgk!"
klise jgk kn jika difikir-fikirkan balek..kelmarin aku di pd bergumbira,semalam di kl bersama keluarga dirindui dan hari nie kembali di pulau pinang berseorang..
begitu cepat masa berlalu meninggalkn kita disini terpinga-pinga..

adakah esok juga akan begini?
adakah lusa menjanjikan sebegitu?
adakah masa tetap akan meninggalkan kita..


entah lah..
tapi sepulangan aku disini..aku berniat utk lebih berproduktiviti..
tiada lagi sambil lewa..
kerana aku tidak mahu rasa ketinggalan lagi...

adakah sekarang musim masalah?
kerana kerap aku lihat teman2 berada dalam kemelut masalah sendri..
bersendirian menghadapi masalah..sementara teman2 di sekeliling cuba sedaya upaya untuk mengukir senyuman mereka..
ya hidop ini mmg sukar..hidup ini memang mencabar..hadapilah semuanya tetapi ketahuilah yang kita maseh mempunyai teman2 yang sentiasa disisi..
cuma satu pesan aku..jangan terlalu tertekan okey?
juz do ur best!


selamat malam,
~tazo~

bila hati berkata sayu


hari ini isnin...
09 march 09..selamat meyambut hari malidul rasul..(contohi la peribadi rasul kita yg tersyg)..
pukul 12.41 am..

entah kenapa hari ini aku berada dalam mood kesayuan..
amat sayu hati ku..entah kenapa aku pun tak sebenarnya pasti..
mungkin kerana esok aku sudah perlu pulang ke penang..
mungkin keran esok aku akan meninggalkan kembali keluarga yang dirindui..
pulang semula ke kehidupan yang penuh tanggungjawab dan tekanan...
bukan aku nie sorang yang suka merungut..tapi entah la..cuma hati ku yang terasa sedemikian

minggu ini bagi aku amat best!
amat adventure dengan banyak pengalaman baru dari yang mencemaskn hinggalah tak kering gusi.
aku amat enjoy ketemu ramai member2 baru yang begitu mesra
terima kaseh aku ucapkn..
terima kaseh, sid,ming,amy,jeju,wanie,wanie,dan sorg lagi wanie,scha dan ramai lagi yang tak tertulis,korang memang best!

terasa sayu bila memikirkan akan meninggalkn semua kenangan indah kita semua semalam..
terasa sayu bila memikirkan entah bila pula kita dapat ketemu semula..maseh ingatkah kita antara satu sama laen?..
terasa sayu bila memikirkan akan kembali meninggalkan keluarga tersayang..
kembali ke kehidupan kurang perhatian...


port dickson..7 march 09
memori malam bbq bertemakan african..
bertemankan deruan ombak,cahaya bulan...
gelak ketawa..gurau senda..keceriaan dalam kepenatan..bagi aku adalah satu kenangan yang tak mungkin dilupai!
terima kaseh teman-temanku..

ini antara gambar2 kenangan bersama di malam itu







Thursday, March 5, 2009

abstrak pemikiran menyimpang..


masa berdetik pergi..meninggalkan aku
aku maseh disini tanpa arah tuju..
sudah hilang arah kah aku?sudah hilang perasaan kah kamo?
aku terdiam disini tanpa apa-apa perasaan..terasa tiada apa yang istimewa disisiku..
hanya memandang kehadapan yang maseh kabur..

sering kali aku mencoret tentang kebenaran,tentang perasaan,tentang keharusan..
namun semua itu untuk mengembalikan diri yang telah lama dibawa ombak kekosongan...
terasa hilang ditengah lautan manusia bergerak bebas..
terasa lemah dalam bilik yang serba kekosongan...
apa yang telah terjadi??
apa yang patut aku dan kita lakukan??


disana terletak harapan,
disana terletak kebenaran,
disana terletak tujuan..

semua itu amat jelas
tapi kenapa kita maseh mencari2 sesuatu yang sendiri tidak pasti...
perjadahkan semua usaha ku..permatikan semua tindakan ku..

ya...
engkau lebih kuat..
engkau lebih berkuasa..
engkau yang berada diatas..memandang jijik orang dibawah..

dan engkau..
dikanan dan dikiri...adakah hanya melihat??
melihat si atas meratah sang lemah?
tanpa rasa kasihan..kerana itu lah lumrah manusia...
kepentingan untuk keselamatan diri lebih penting...

disana orang bercakap...
disana orang berdebat.tentang kuasa dan pengaruh..
tanpa menyedari bahwa mereka hanya lah lantikan orang dibawah
sedari lah dirimu..sedarilah bangsamu melihatmu..


aku berfikir tanpa tujuan..
hanya abstrak pemikiran semata-mata..
tentang dunia ciptaan tangan2 kita sendiri...

bercakap tentang sorang kanak2 menangisi seorang ibunya
tentang remaja dan arah tujunya
tentang kuasa dan ketamakan
tentang ijazah dari jalanan...

gelak tawa..
rintihan tangisan..
keluhan sesalan..
kegembiraan kekosongan..
permainan perasaan yang tidak akan hilang dari manusia..

bukalah hatimu..
bacalah hati ku..
kami disekelilingmu..
wahai orang diatas..
kerana kau juga dibawah jika bukan kerna kami yang dibawah ini..


abstrak pemikiran,
~tazo~

Monday, March 2, 2009

persimpangan hidup.....(sudut seni)

pagi itu dia bersendirian
bangun dikala pagi maseh muda..
hanya untuk mendengar sayup kicipan unggas disana
mencemburui perasaan bebas burung yang terbang kesana kemari

dia berjalan..
dia berlari..
namun terhenti..
di antara dua persimpangan yang mengelirukan
amat keliru dia disitu..
menunggu dan terus menunggu akan datang seseorang membantu
namun hanya kelihatan bayangan di dalam pantulan air..

amat sebak hatinya
memikirkan apa yang akan dihadapinya didalam persimpangan itu
sendirian tanpa sesiapa..

melangkah
dan terus melangkah..
menghadapi semua
merangkak...berjalan..dan terus berlari

kini dia tidak lagi sendiri
dia punyai diri sendiri..
bersama teman seperjuangan..
berdiri dengan bangga memandang kehadapan tanpa rasa kesal..
tidak lagi cemburu dengan si unggas..


~tazo~

Sunday, March 1, 2009

dalam kotak tv itu..

kalau sedih?
belilah happy meal..

kalau lonely?
type jer on kawan hantar ker 12345

kalau boring?
lompat-lompat jerr..

kalau tension?
telan jer ubat tido...


kan senang kalau hidup macam tu,senang ker macam tu?entah lah..
tp yang sebenarnya hidop tak macam tu...

tak semestinyer lepas kita makan happy meal kita akan gelak2 macam si ronald tu
dan tak semestinye kalau kita type on msg dan hantar ke ***** kita ade member baru..
dan semestinyer tidak sesekali kita akan lupakan semuanya selepas bagun dari tido..

semuanya tak semudah seperti dalam tv..
yeahh tv yang sejak kecil kita disogokkan tuuu..
aku dulu ade sorang kawan yang tak pernah percaya kn tv..dalam hidup dia,dia amat benci kan tv..

dan sekarang aku dah mula fahami fahaman dia...
entah mana dia sekarang..harap dia maseh ok..bebas dari segala masalah dia dulu..

tidak pernah ku benci media itu..
tidak pernah aku benci semua itu..
cuma..

satu yang perlu kita tahu..
jangan mudah percaya dengan apa yang kita nampak dan dengar
kerana disetiap sebalik kesah...
ade kesah disebaliknya..

jangan kita mudah menunding orang laen
hanya untuk menutup busuk sendiri..
kerana orang yang kau tundingkan itu mungkin lebih mulia darimu..

lupakan lagu bangau ohh bangau itu..
kerana kurus si bangau itu bersebab..
tak perlu ditundingkan orang laen..


1 march 2009
~tazo~

hanya pepatah untuk malam ini..

malam ini ada 2 pepatah yang batu ku pelajari...
pepatah english la kn...
jom kita tgk..

pepatah pertama..
"sometimes we need to take a stand when standing is'nt soo easy"
-terjemahan bahasa jati melayu nya..kadang2 kita perlu tetap pendirian di dalam apabila situasi mendesak..


pepatah kedua...
"only in darkness,all colours become ONE"
-terjemahan dan tafsiran dalam bahasa melayu nyer..hanya didalam keadaan kesulitan sahaja akan menunjukkn kita kebenaran sebenar..mengajar kita menghargai sesuatu...

buka hati..
buang ego...
fikir-fikirkan lah...

selamat malam..
~tazo~

*sila nantikan episod camnie cap ehh penang tour..elmi sudah hampir habes edit pada saat ku menulis ini..